Już po raz kolejny między 1 a 4 kwietnia 2014 młodzi adepci cukiernictwa, piekarstwa i wędliniarstwa zmierzą się w ogólnopolskich konkursach. Każdy z nich rozgrywany jest w trzech etapach: szkolnym, okręgowym-wojewódzkim i ogólnopolskim.
Podobne artykuły
„Polska od Kuchni” akcja promująca gastronomię startuje z XIII edycją konkursuRzemiosło do lamusa?Mistrzynie ŚwiataCelem Turniejów jest podniesienie rangi zawodu i kształcenia zawodowego, nawiązanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami, szkołami i zakładami, a przede wszystkim stworzenie uczniom możliwości zaprezentowania swoich umiejętności.
Zawodowe rozgrywki
Organizatorami tych zmagań są Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu i Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu. W Turniejach biorą udział uczniowie kształcący się w poszczególnych zawodach. Laureaci oprócz nagród i dyplomów, mogą wywalczyć zwolnienie z części egzaminu praktycznego na egzaminie czeladniczym kończącym naukę.
Zapraszamy serdecznie do obserwowania pracy uczniów w pracowniach Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu ul. Warzywna 19. Cukiernicy pracują 1 kwietnia, a piekarze i wędliniarze
3 kwietnia 2014.
Kalendarium:
1-2 IV 2014 Ogólnopolski Turniej Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego
3-4 IV 2014 Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki
3 kwietnia Ogólnopolski Turniej Przetwórstwa Mięsa im. Iwony Mossakowskiej
Finał zmagań cukierników 2 kwietnia 2014 o godz. 11.00 w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, ul. Warzywna 19.
Finał zmagań piekarzy i wędliniarzy 4 kwietnia 2014 o godz. 10.00 w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu, al. Niepodległości 2, sala nr 17.