...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Jedzenie pączków na czas już 7. raz

90 par oczu, 900 słodkich kul i butelki z wodą, które można otworzyć dopiero po zakończeniu… Ilość kalorii z pewnością dużą, ale kto by się tym przejmował. Liczy się czas, w którym zwycięzcy uda się zjeść jak najszybciej 10 pączków. I tak jest w Poznaniu, tuż przed tłustym czwartkiem już od 7 lat.

Reguły mistrzostw w jedzeniu pączków na czas są niezmienne i surowe – nawet dla wielkich łasuchów brak wody po czwartym, piątym pączku staje się wyjątkowo dokuczliwym warunkiem. Ale uczestników wcale to nie zraża. Konkurs cieszy się ogromnym zainteresowaniem poznaniaków, a także mediów.

Punktualnie o godz. 11.00 pod obstrzałem kamer i mikrofonów i czujnym okiem jurorów zaczęło się wielkie święto miłośników pączków. Wszyscy czekali na to, czy będzie pobity ubiegłoroczny, wyśrubowany rekord.  Już wkrótce okazało się, że nie jest to możliwe. Być może wpływ na to miał fakt, że w tym roku jedzono pączki z różnych cukierni. Każdy ważył po 6 dekagramów, ale różniły się nieco kształtem, konsystencją i nadzieniem. Każdy też musiał opracować swoją własną metodę ich jedzenia…

Najszybszy okazał się Tomasz Judkowiak, który zjadł swoją dziesiątkę w niecałe 5 i pół minuty. Drugi był Piotr Frąckowiak, a trzeci Michał Kubaś, który pochłonął pączki w ciągu 6 minut.

Zwycięzca miał podwójną satysfakcję, bo choć do tej pory w tych zmaganiach zawsze zajmował miejsce medalowe, to nigdy nie stanął na najwyższym podium. Pytany o to, jaką metodą jadł, odpowiedział, że „na płasko i powoli” – czyli najpierw spłaszczał każdą słodką kulę, a potem metodycznie połykał małe kęsy. Na pytanie, czy popołudniu w domu zje pączka, odparł dyplomatycznie, że poczeka na diecie do tłustego czwartku… ale za rok pojawi się na mistrzostwach na pewno!

Organizatorami tego słodkiego szaleństwa był Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Wspomagała go Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu i Urząd Miasta Poznania. Konkurs odbył się dzięki wsparciu sponsorów: Lesaffre Polska, Zakładów Tłuszczowych Kruszwica SA, Młynów Szczepanki, a także poznańskich cukierników.

 

W oczekiwaniu na sygnał do startu.

I co tu wodzi na pokuszenie? Pączki czy woda, po którą można było sięgnąć dopiero po zjedzeniu ostatniej słodkiej kulki.

Technika jedzenia pączków dowolna, ale najskuteczniejsza okazała się metoda "na płasko i powoli".

 

Szkoda, że organizatorzy nie uwzględnili kategorii wiekowych.

Uczestnicy pod czujnym okiem jurorów i paparazzich.

Słodki smak zwycięstwa.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji