...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Comprital, materiał promocyjny

Sorbety najlepsze pod słońcem!

Najwięcej lodów zjadamy, gdy temperatura nie przekracza 25°C, natomiast kiedy nadchodzą praw­dziwe upały, znacząco wzrasta sprzedaż orzeźwiających sorbetów i granity. Warto więc przygotować się na bardzo gorące dni i mieć w ofercie również bogatą gamę naturalnych sorbetów.

Przedstawiamy nowe, proste technologicznie możli­wości przygotowywania sorbetów i granity z czystego purée owocowego, we Włoszech nazywanej cremolatą.

Innowacyjne produkty firmy Comprital
Firma Comprital opracowała innowacyjną bazę do sorbetów i granity. Ma płynną postać, nie zawiera emulgatorów, a je­dynym stabilizatorem jest pektyna. Baza o nazwie Soluzione Frutta zawiera pektynę zaktywizowaną w procesie pasteryzacji, więc produkcja sorbetu czy cremolaty odbywa się już na zimno.

FOT. SERWIS PRASOWY FIRMY ARLEK INO/COMPRITAL

 

Do przygotowania jednej kuwety sorbetu wystarczy opakowa­nie bazy 1,25 kg (1 karton typu tetra pak), około 700 g wody, 300 g cukru lub cukru trzcinowego oraz około 2 kg zmiksowa­nych owoców lub soku owocowego. Proporcje wody i owoców uzależnione są od ilości błonnika zawartego w danym typie owoców. Jeśli sorbet przygotowujemy z soku owoców cytru­sowych, to konieczne jest dodanie również czystych włókien roślinnych zawartych w produkcie Integra Fibre firmy Compri­tal. Niewielki dodatek, w ilości 1-1,5%, ustabilizuje strukturę sorbetu cytrynowego, pomarańczowego czy grejpfrutowego, a jednocześnie w żaden sposób nie zmieni organoleptycznie produktu. Wystarczy zmiksować na zimno wszystkie składniki, a następnie zmrozić je we frezerze.

Uzyskany sorbet ma stabilną strukturę i gładką, kremową kon­systencję, co jest bardzo istotne z punktu widzenia konsumen­ta. Tak wyprodukowany sorbet ma skład, który śmiało może­my zaprezentować nawet najbardziej wymagającym klientom.
Zawarty w Soluzione Frutta cukier winogronowy nadaje wy­jątkowe właściwości gotowym sorbetom, sprawia, że są one plastyczne i smarowne. Cukier winogronowy to mieszanina monosacharydów, która składa się z około 50% fruktozy, z około 48% glukozy i 2% polialkoholi i cukrów prostych. Jest otrzymywany w procesie oczyszczania, a nie krystaliza­cji. Ma postać bezbarwnego płynu, o stężeniu około 65° brix, o charakterystycznym, owocowym smaku i aromacie, który nie przysłania oryginalnego smaku składników, ale je pod­kreśla, ponieważ fruktoza jest naturalnym wzmacniaczem smaku i aromatu. Zawartość różnych polialkoholi, których nie ma w cukrze inwertowanym, ogranicza formowanie kryszta­łów lodu, wydłuża czas życia produktu i zmniejsza utlenianie.

FOT. SERWIS PRASOWY FIRMY ARLEK INO/COMPRITAL

 

Pomarańcza z Campari, Margarita, a może Mojito?...
Cremolaty mają podobną wartość kaloryczną jak sorbety i są bardzo ochładzającym i odświeżającym deserem, idealnym na upał. Wyma­gają podobnej proporcji składników: Soluzione Frutta 1,25 kg, około 2 kg owoców i 2,8 kg wody. Mrozimy je i przechowujemy w grani­torze, ale możliwe jest też przygotowanie we frezerze i przechowy­wanie w witrynie do lodów. Cremolaty możemy wykonać z wielu typów owoców, możemy również wykonać je w wersji z dodatkiem alkoholu. Przykładowe smaki to: Pomarańcza z Campari, Margari­ta, Mojito, Brzoskwinia z Porto, Pinacolada czy Spritz. Wszystkie są równie smaczne.

Zapraszamy zatem do ich kosztowania!

   
 

Pyszny sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy zrobiony na bazie Soluzione Frutta ma nastę­pujący skład: truskawki, syrop cukrowy (woda, cukier trzcinowy, fruktoza, cukier winogronowy), pektyna, błonnik roślinny, sok cytrynowy. Wartość kaloryczna sorbetu nie przekracza 100 kcal/100 g, nie zawiera on tłuszczu ani mleka i jego pochodnych.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji