...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Na polską nutę, czyli… Żubrówka z gruszką i jabłkami

autor: Kamil Migdał, mistrz cukiernictwa, właściciel Cukierni Migdał

Dobre, bo polskie – powie niejeden znawca tematu, kiedy posmakuje tego tortu. Orygi­nalna polska żubrówka z dodatkiem źdźbła trawy żubrowej budzi mimowolne skojarze­nia z sokiem jabłkowym. Od jabłek z kolei niedaleko do słodko-winnych gruszek. Tyle polskich akcentów w jednym wypieku brzmi dobrze, ale smakuje jeszcze lepiej.

RECEPTURA
blacha 60 × 20 cm

Spód i roladę biszkoptową wykonujemy według standardowej receptury. Można użyć także dwóch rolad, ale wtedy kroimy na ciastka sztukowe.

Mus z białej czekolady i wódki z trawą żubrową
90 g wódki
90 g stabilizatora neutralnego (Komplet)
500 g kuwertury białej
1000 g ubitej śmietany 30%

Do wódki dodajemy stabilizator, mieszamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Po wy­mieszaniu dodajemy ubitą śmietanę.


 

Nadzienie gruszka i jabłka
2 średnie gruszki
2 średnie jabłka
50 g masła
30 g cukru
sok z połowy cytryny

Owoce kroimy w drobną kostkę, skrapia­my cytryną, żeby zbytnio nie ściemnia­ły. Na rozgrzane masło i cukier dodajemy owoce i podsmażamy tak długo, aż będą nadawały się do smarowania. Uwaga: owo­ce nie mogą być rozgotowane.
Nakropkę wykonujemy standardowo, sma­kujemy ją wódką żubrówką lub lubelską cytrynówką.

PRZYGOTOWANIE
Tort układamy warstwami według poniż­szego schematu.

 

FOT. ARCHIWUM KAMILA MIGDAŁA

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji