...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Smerfny tort

autor: Cukiernik Robert Antczak

Smerfy znów są w modzie! Dzięki kolejnej części filmu posypały się zamówienia na torty z Ważnia­kami, Smerfetkami czy Łasuchami. Każdy początkujący cukiernik będzie musiał sam zmierzyć się z kunsztem belgijskiego rysownika komiksowego Peyo, który jest autorem niebieskich bohaterów. My możemy jedynie podpowiedzieć, jak wykonać słodkie Smerfy od strony technicznej.

FOT. ARCHIWUM ROBERTA ANTCZAKA


Z białej masy cukrowej robimy kulkę, którą minimalnie wydłużamy, nadając jej owal­ny kształt. Jeden jej koniec lekko spłaszczamy, żeby uzyskać charakterystyczną stopę Smerfa. Z odpowiedniej grubości wałka masy cukrowej przygotowujemy nogę.

 

Oba elementy nogi łączymy.

 


Podstawę brzucha tworzymy z kolejnej bia­łej kulki. Palcem robimy wgłębienie, w któ­rym umieścimy niebieski brzuszek. Gotowy element doklejamy do nóżek.

 


Z niebieskiej masy cukrowej formujemy brzuch. Łączymy go z podstawą brzucha.

 

Ręce formujemy z niebieskich wałeczków masy cukrowej i łączymy po bokach brzucha. Cały czas pamiętajmy o proporcjach.

 


Niebieskiej kulce nadajemy charaktery­styczne kształty twarzy, delikatnie zazna­czając wgłębienie na nos i uwypuklając policzki. Plastikowym nożykiem wycina­my uśmiech.

 

Do głowy doklejamy czapkę oraz okula­ry zrobione z bardzo cienkich ruloników z czarnej masy cukrowej. Oczy malujemy tzw. „barwnikami pudrowymi”, rozpusz­czonymi w lakierze spożywczym (lakier szybko wysycha, dzięki czemu po chwili możemy nakładać kolejną warstwę  barw­nika w innym kolorze).

 


Smerf Ważniak lubi czytać, dlatego z dwóch rozwałkowanych prostokątów przygotowu­jemy książkę.

 

Smerfa na cienkich nóżkach najlepiej usa­dowić na torcie w pozycji siedzącej. War­to użyć wykałaczki, która dodatkowo scali figurkę. Wykałaczkę wbijamy przez cały brzuch aż do tortu – drugi jej koniec po­służy do osadzenia głowy Smerfa. Pamię­tajmy, żeby poinformować klienta o tym, że w figurce znajduje się wykałaczka.

 

Na wykałaczce osadzamy głowę, do której doklejamy uszy i dłonie.

 

Tworząc smerfny tort, zadbaj o jak najwięcej elementów dekoracyjnych, które go oży­wią, a przede wszystkim uatrakcyjnią w oczach dziecka. Grunt to wierna kopia bajko­wego świata.


Robert Antczak
cukiernik z 15-letnim doświadczeniem, właściciel małopolskiej Cukierni Poezja.
Specjalizuje się w tortach, a jego pasją są torty w stylu angielskim. Jak sam przyznaje, zwraca uwagę nie tylko na estetykę wykonania, ale również na perfekcyjnie dobrany smak. Jego portfolio zawiera blisko 900 sprawdzonych receptur – wśród nich nie brakuje zapomnianych, tradycyjnych przepisów, które nasz autor wyszukuje i wdraża do produkcji.

Osoby zainteresowane szkoleniem indywidualnym lub grupowym w Cukierni Poezja prosimy kontaktować się telefoniczne: 668 151 538

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Kawiarnia Cukiernia Poezja

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji