autor: Cukiernik Robert Antczak
Smerfy znów są w modzie! Dzięki kolejnej części filmu posypały się zamówienia na torty z Ważniakami, Smerfetkami czy Łasuchami. Każdy początkujący cukiernik będzie musiał sam zmierzyć się z kunsztem belgijskiego rysownika komiksowego Peyo, który jest autorem niebieskich bohaterów. My możemy jedynie podpowiedzieć, jak wykonać słodkie Smerfy od strony technicznej.
Z białej masy cukrowej robimy kulkę, którą minimalnie wydłużamy, nadając jej owalny kształt. Jeden jej koniec lekko spłaszczamy, żeby uzyskać charakterystyczną stopę Smerfa. Z odpowiedniej grubości wałka masy cukrowej przygotowujemy nogę.
Oba elementy nogi łączymy.
Podstawę brzucha tworzymy z kolejnej białej kulki. Palcem robimy wgłębienie, w którym umieścimy niebieski brzuszek. Gotowy element doklejamy do nóżek.
Z niebieskiej masy cukrowej formujemy brzuch. Łączymy go z podstawą brzucha.
Ręce formujemy z niebieskich wałeczków masy cukrowej i łączymy po bokach brzucha. Cały czas pamiętajmy o proporcjach.
Niebieskiej kulce nadajemy charakterystyczne kształty twarzy, delikatnie zaznaczając wgłębienie na nos i uwypuklając policzki. Plastikowym nożykiem wycinamy uśmiech.
Do głowy doklejamy czapkę oraz okulary zrobione z bardzo cienkich ruloników z czarnej masy cukrowej. Oczy malujemy tzw. „barwnikami pudrowymi”, rozpuszczonymi w lakierze spożywczym (lakier szybko wysycha, dzięki czemu po chwili możemy nakładać kolejną warstwę barwnika w innym kolorze).
Smerf Ważniak lubi czytać, dlatego z dwóch rozwałkowanych prostokątów przygotowujemy książkę.
Smerfa na cienkich nóżkach najlepiej usadowić na torcie w pozycji siedzącej. Warto użyć wykałaczki, która dodatkowo scali figurkę. Wykałaczkę wbijamy przez cały brzuch aż do tortu – drugi jej koniec posłuży do osadzenia głowy Smerfa. Pamiętajmy, żeby poinformować klienta o tym, że w figurce znajduje się wykałaczka.
Na wykałaczce osadzamy głowę, do której doklejamy uszy i dłonie.
Tworząc smerfny tort, zadbaj o jak najwięcej elementów dekoracyjnych, które go ożywią, a przede wszystkim uatrakcyjnią w oczach dziecka. Grunt to wierna kopia bajkowego świata.
Robert Antczak
cukiernik z 15-letnim doświadczeniem, właściciel małopolskiej Cukierni Poezja.
Specjalizuje się w tortach, a jego pasją są torty w stylu angielskim. Jak sam przyznaje, zwraca uwagę nie tylko na estetykę wykonania, ale również na perfekcyjnie dobrany smak. Jego portfolio zawiera blisko 900 sprawdzonych receptur – wśród nich nie brakuje zapomnianych, tradycyjnych przepisów, które nasz autor wyszukuje i wdraża do produkcji.
Osoby zainteresowane szkoleniem indywidualnym lub grupowym w Cukierni Poezja prosimy kontaktować się telefoniczne: 668 151 538