...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Nestor, materiał promocyjny

Poznaj Warsztat Mistrzów: Sztuka i jakość w lodach rzemieślniczych

Finezja, piękno wykonania i najwyższa jakość lodów - to wszystko złożyło się na cykl szkoleń "Poznaj Warsztat Mistrzów" z udziałem Filippo Novelli i Aleksandry Sowy, zorganizowanych przez Arlekino i Comprital. Pierwsze spotkanie odbyło się 5 maja br. w Gdańsku przy współpracy z firmą Nestor s.c.

Na szkolenie do Hotelu Novotel Marina przyjechało ponad 60 zaproszonych gości. Byli to przedstawiciele nie tylko z branży lodziarskiej, ale także liczna grupa właścicieli restauracji i hoteli współpracujących z firmą Nestor, która zaopatruje branże piekarsko-cukierniczą i gastronomiczną w północnej części Polski.

Ewa Krasoń, wiceprezes firmy Arlekino, dobry duch cyklu szkoleń "Poznaj Warsztat Mistrzów". Pani prezes uczestniczyła we wszystkich spotkaniach z udziałem mistrzowskiego duetu Filippo Novelli & Aleksandry Sowy

Reprezentacja firmy Nestor s.c. (od lewej): właściciel Tomasz Piasecki, doradca handlowy Nestor Jacek Krzyżański oraz technolog lodowy Paweł Petrykowski

Zainteresowanie budziły przede wszystkim lodowe sushi Filippo Novelli oraz propozycje deserów lodowych Aleksandry Sowy. Zanim jednak pojawił się polsko-włoski duet, główny technolog firmy Arlekino, Dawid Szulc, scharakteryzował produkty Giubileo, na bazie których powstały wyjątkowe propozycje mistrzów.

Giubileo Experience to linia produktów nowej generacji, która zapewnia szeroką gamę doskonałych i naturalnych komponetów do produkcji lodów rzemieślniczych - przekonywał Dawid Szulc, główny technolog w firmie Arlekino

Słowem wyjaśnienia, linia baz i past do lodów Giubileo to gama naturalnych komponetów do produkcji lodów rzemieślniczych, które nie zawierają emulgatorów, tłuszczów roślinnych, aromatów i barwników. Jak przekonywał Dawid Szulc, Giubileo Experience to również "program dający możliwość stworzenia lodów o innym składzie - całkowicie zrozumiałym dla konsumenta, program przemiany i udoskonalenia lodów rzemieślniczych".

Połączenie rzemieślniczej jakości i artyzmu

Jak w praktyce zastosować lody Giubileo, zaprezentowali uczestnicy prestiżowego konkursu dla branży lodziarskiej: Coppa del Mondo della Gelateria. W 2012 r. Filippo Novelli, szef kuchni i pasjonat cukiernictwa, wspólnie z włoską reprezentacją wywalczył mistrzostwo świata, natomiast w tym roku Aleksandra Sowa z polskim teamem zdobyła 3. miejsce. Trudno się dziwić, że szkolenie z ich udziałem cieszyło się dużym zainteresowaniem, a ich wspólny pokaz szybko okazał się prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia.

Lodowe sushi w wykonaniu Filippo Novelli to nietypowy sposób wykorzystania i prezentacji lodów na naszym rynku. Starannie wykonane, dopracowane w najmniejszych szczegółach sushi nie tylko kusiło wyglądem, ale oferowało zupełnie nowe doznania smakowe. Bazę stanowiły lody ryżowe, lody o smaku zielonej herbaty, czekolady z wasabi, a także lody śliwkowe z żelem owocowym w sezamowej "panierce".

Jak przekonywał włoski szef kuchni, lodowe sushi to ciekawa propozycja zarówno dla lodziarni, jak i restauracji. Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę japońskich restauracji w Polsce, lody w formie i smaku przypominające sushi świetnie uzupełnią menu, co dla wielu lodziarni może oznaczać pomysł na całoroczny biznes.

Aleksandra Sowa pokazała nie tylko minimalizm w deserach lodowych, ale też proste sposoby na ich efektowną prezentację. Jednym z nich było serwowanie lodów w kieliszku do wina, ustawionym na podświetlonej podstawce (pomysł, który polska reprezentacja wykorzystała podczas Coppa del Mondo della Gelateria 2014). Oprócz lodów mango w kieliszku znalazły się drobno pokrojone świeże truskawki, skropione sokiem z limonki - na koniec młoda mistrzyni wypełniła kieliszek gazowanym napojem Sprite, udekorowała listkami mięty, a na podstawie ułożyła cząstki truskawki.

Aleksandra Sowa, komponując desery lodowe, chętnie korzystała z pokruszonych ciasteczek, które stanowiły element dekoracyjny, a przy okazji izolowały lody od podłoża i zapobiegały ich szybkiemu rozpuszczaniu się.

Dodatkowa oferta

Podczas szkolenia klienci mieli także okazje zapoznać się z ofertą personalizowanych kubków do lodów włoskiej firmy Medac, dostępnych w ofercie firmy Galago Polska. To szczelne, nieprzemakalne kubeczki, z których nawet osoby uczulone na gluten mogą bez obaw korzystać.

Podczas spotkania zaprezentowano również maszyny firmy Vegagastro, na których pracowali Mistrzowie. Można było zobaczyć pracę pasteryzatora Easy Mix 60 Plus oraz V-Mix – granitora dwusmakowego z mixem marki Sencotel. Nowością był automat do lodów włoskich BIB Ice Team 1927, który umożliwia regulację napowietrzenia mieszanki lodowej oraz posiada system Double Jacket na cylindrach.

 

Spotkanie zakończyło się degustacją lodowego sushi oraz dyskusją na temat nowych smaków. Zainteresowani klienci mogli umówić się na indywidualne prezentacje w swoich zakładach, które poprowadzi technolog firmy Nestor s.c., Paweł Petrykowski.

Firma Nestor dziękuje klientom za przybycie i zaprasza do fotogalerii.

Fot. Patrycja Piasecka

Reprezentacja firmy Nestor s.c. (od lewej): właściciel Tomasz Piasecki, doradca handlowy Nestor Jacek Krzyżański oraz technolog lodowy Paweł Petrykowski

 

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji