...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Comprital, materiał promocyjny

Giubileo – doskonałość lodów tradycyjnych

Coraz częściej w poszukiwaniu dobrej żywności wraca się do produkowania jej w sposób maksymalnie tradycyjny. W pieczywie unika się polepszaczy, w wędlinach konserwantów i wzmacniaczy smaku, itp. Te trendy nie ominą lodów rzemieślniczych, których produkcja pozostaje na niezmiennym i mocno uśrednionym poziomie

Wychodząc naprzeciw tym trendom i oczekiwaniom rynku, stworzyliśmy program GIUBILEO – program dający możliwość stworzenia lodów o innym składzie – całkowicie zrozumiałym dla konsumenta, program przemiany i udoskonalenia lodów rzemieślniczych.

Serwis prasowy firmy Arlekino/Comprital


Lody z czystą etykietą

W ramach projektu opracowaliśmy odrębną linię produktów (baz i past do lodów), z których całkowicie wyeliminowaliśmy niezrozumiałe dla konsumenta składniki. Dzięki długoletniej pracy i doświadczeniu naszego działu technologicznego możemy zaprezentować dziś np. bazę do lodów, w której składzie nie znajdziemy mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych, karboksylometylocelulozy czy sztucznych barwników i aromatów. Nawet dekstrozę – cukier prosty – zastąpiliśmy dużo bardziej korzystnym produktem -  cukrem winogronowym w postaci syropu, przede wszystkim po to, aby konsument miał świadomość, co spożywa w naszych lodach. Całkowicie wyeliminowaliśmy także tłuszcze roślinne. Cała produkcja lodów mlecznych oparta jest na najwyższej jakości tłuszczach mlecznych – ze śmietany i mleka, czyli tak jak pracowali kiedyś tradycyjnie lodziarze. W naszej bazie znajdziemy także najwyższej jakości liofilizowaną (osuszoną) śmietankę. Składnikiem stabilizującym jest mączka z nasion chleba świętojańskiego – owoców drzewa uprawianego w klimacie śródziemnomorskim. Punktem wyjścia jest więc całkowicie zrozumiała dla konsumenta czysta etykieta.

Lody śmietankowe wyprodukowane przy użyciu bazy Giubileo Latte mogą mieć więc następujący skład: mleko pełne, śmietanka świeża, cukier trzcinowy, cukier gronowy, miód, mączka nasion chleba świętojańskiego, sól, naturalna wanilia.

Do produkcji sorbetów owocowych opracowaliśmy bazę, w skład której wchodzi głównie specjalnie dobrana mieszanka pektyn – składnika pozyskiwanego z owoców. Ponieważ uaktywnia się ona tylko w określonej temperaturze, baza ta jest stosowana na gorąco. W praktyce sporządza się z niej syrop z wodą i cukrem, który stanowi bazę do sorbetów. Produkcja staje się więc jeszcze prostsza niż zazwyczaj. Wprowadziliśmy także tę samą bazę poddaną już obróbce termicznej w postaci płynnego syropu zapakowaną w karton podobnie jak mleko. Można więc także przygotowywać lody, pracując na zimno. W oparciu o bazę pektynową można stworzyć także doskonałe semifreddo niezawierające tłuszczów roślinnych.

Baza czekoladowa w linii Giubileo zawiera naturalną, sproszkowaną czekoladę. Uzyskane z niej lody smakują naprawdę doskonale.

Konsumpcja lodów niezawierająca tłuszczów roślinnych i emulgatorów w ogóle jest pewnym ciekawym doznaniem. Sorbety smakują prawdziwymi owocami (do produkcji nie używa się past), ich smak jest czysty i naturalny. Lody błyskawicznie i całkowicie rozpuszczają się na podniebieniu, nie pozostawiając nieprzyjemnego posmaku emulgatorów czy aromatów.


Mikronizacja – gwarancja miękkich i stabilnych lodów

Aby osiągnąć idealną gładkość i strukturę, do której konsumenci są przyzwyczajeni, nie używając dodatków nienaturalnego pochodzenia, wprowadziliśmy dodatkowy, innowacyjny proces – mikronizację. Bazę poddajemy dokładnemu rozdrobieniu razem z pastą tuż przed mrożeniem w urządzeniu nazywanym mikronizerem. Proces ten trwa jednorazowo ok. 1 min i pozwala osiągnąć jeszcze gładsze i bardziej kremowe lody dzięki zmniejszeniu cząsteczek i ujednoliceniu wszystkich składników.

Serwis prasowy firmy Arlekino/Comprital


Mikronizacja pozwoliła nadać lodom jeszcze jedną ciekawą właściwość. Lody poddane temu procesowi w temperaturze przechowywania (-18oC) pozostają na tyle miękkie i smarowne, że można z powodzeniem wykonywać z nich lody na patyku czy torty lodowe, które da się pokroić po wyjęciu z mroźni. Lody te topią się także dużo wolniej niż standardowe.


Program Giubileo dla rzemieślników

Wejście lodziarza do programu Giubileo prócz wszystkich korzyści samych produktów pozwala także otrzymywać wsparcie sprzedażowe i pomoc w zakomunikowaniu konsumentowi wartości i naturalności lodów, które kupuje. Powstały materiały marketingowe, fotografie, strona internetowa a nawet specjalna strefa dla klientów programu Giubileo na najważniejszych targach branżowych.

 

Dawid Szulc, główny technolog, firma Arlekino

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji