autorzy: Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek – Cukiernicy-technolodzy firmy PROSPONA
RECEPTURA
Ciasto biszkoptowe
Przygotować blat biszkoptowy. Wyciąć krążek o średnicy 13 cm
Krem ananasowy
Skoncentrowana pasta owocowa ananas
Przygotować krem angielski według podstawowego przepisu.
Krem gruszkowy
250 ml śmietany 34%
25 g skoncentrowanej pasty owocowej gruszka
3 g żelatyny
Nadzienie Frutamax wiśnia
Dekoracja
Owoce kandyzowane PROSPONA
Posypki owocowe PROSPONA
Frużelina®
PRZYGOTOWANIE
• Blat biszkoptowy przesmarować nadzieniem Frutamax wiśnia.
• Do kremu angielskiego podczas przygotowania dodać 10% skoncentrowanej pasty owocowej ananas. Następnie krem cytrynowy przełożyć do worka cukierniczego i szprycować porcje w kształcie małych kul na powierzchni blatu biszkoptowego.
Zmrozić.
• Śmietanę ubić, dodać skoncentrowaną pastę owocową gruszka oraz żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wymieszać.
• Okrągły rant 15 cm wyłożyć folią. Na środku umieścić schłodzony blat biszkoptowy. Wypełnić kremem gruszkowym. Zmrozić.
• Dekorować owocami kandyzowanymi, posypkami owocowymi oraz Frużeliną®.