25 maja br. podpisano akt notarialny Fundacji „Chleb to Zdrowie”. Nowa organizacja branżowa powstała z inicjatywy właścicieli kilkunastu piekarń, m.in. Piekarni Cukierni Putka, Zakładów Piekarskich „Oskroba”, Piekarni Familijna. Jednym z założeń jest promocja pieczywa, racjonalnego odżywiania oraz wspieranie edukacji zawodowej.
Podobne artykuły
Podkarpackie Smaki reprezentowały Polskę w WiedniuNajnowsza odsłona kampanii reklamowej Lidl z udziałem piekarni NowelBliżej natury, bliżej chleba – promocja pieczywa podczas Cavaliady PoznańWśród fundatorów nowej organizacji są Stefan Putka (Piekarnie Cukiernie Putka, starszy Cechu Piekarzy w Warszawie), Dariusz Oskroba – prezes Zakładów Piekarskich „Oskroba”, Witold Kowalczyk – właściciel Piekarni Familijna oraz prezes firmy Hert Jarosław Marczuk. W skład władz nowo powstałej Fundacji wchodzą:
- 5-osobowa Rada Fundatorów, której przewodniczącym jest Stefan Putka,
- oraz Zarząd reprezentowany przez Jarosława Marczuka oraz lekarza i doradcę żywieniowego – dr. Roberta Księżopolskiego.
Cele Fundacji:
- Dbałość o rozwój rynku produktów zbożowych oraz wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów pochodzenia zbożowego, w tym zwłaszcza pieczywa,
- Propagowanie i utrwalanie kulturotwórczej roli chleba w świadomości społecznej,
- Podejmowanie inicjatyw mających na celu informację, edukację oraz promocję wiedzy o wartościach odżywczych oraz zdrowotnych produktów zbożowych, a w szczególności pieczywa,
- Ochrona i promocja zdrowia, w kontekście propagowania zasad racjonalnego żywienia, profilaktyki rozwoju chorób cywilizacyjnych, a zwłaszcza przeciwdziałanie otyłości,
- Wspieranie badań naukowych we wszelkich dziedzinach związanych z przetwórstwem zbożowym i piekarstwem, w tym również badań w dziedzinie profilaktyki i ochrony zdrowia,
- Propagowanie i podejmowanie działań na rzecz rolnictwa, zwłaszcza upraw zbóż oraz ochrony środowiska,
- Wspieranie rozwoju edukacji zawodowej i szkoleń profesjonalnych w dziedzinie przetwórstwa zbóż i piekarnictwa,
- Propagowanie oraz wspieranie idei innowacji, zwłaszcza w dziedzinach związanych z przetwórstwem zbóż i piekarnictwem.