...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

OFTA – Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych i… oryginalnych pomysłów

– Pozytywne emocje, pozytywna energia i spora dawka inspiracji – komentowała Agnieszka Klimczak, właścicielka tortownia.pl i inicjatorka I Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych. Powodów do zadowolenia było wiele. Dopisała pogoda, dopisali też uczestnicy, którzy 6-7 czerwca br. wystawili ponad 20 autorskich prac.

Co się składa na Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych? Przede wszystkim konkurs i wystawa prac autorskich w 4 kategoriach, którym towarzyszyły pokazy sztuki dekoracji cukierniczej w wykonaniu mistrzów. Do konkursu można było zgłosić tort weselny, tort w stylu dowolnym, kompozycję z kwiatów cukrowych oraz małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) – w tym roku tematem przewodnim było „10-lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej”. Otwarta formuła konkursu umożliwiła udział i profesjonalistom, i pasjonatom sztuki dekoracji cukierniczej. Jury podczas oceny prac nie znało ich autorów, nie mogli więc sugerować się doświadczeniem i wcześniejszymi osiągnięciami artystów. Znamienne jest to, że do konkursu zgłosiły się same panie, które już prowadzą pracownie cukiernicze, myślą poważnie o założeniu własnej działalności lub traktują tworzenie słodkich dekoracji wyłącznie jako hobby. Pojawiły się również trzy uczestniczki Polskiego Turnieju Wypieków – programu kulinarnego emitowanego na kanale TLC.

W piątek, 6 czerwca, w Hotelu Arkadia w Warszawie, od godz. 10.00 pojawiały się pierwsze prace. Liczba zgłoszonych tortów weselnych (które zdominowały wystawę) czy tortów w stylu dowolnym w porównaniu z ciasteczkami czy kompozycjami z kwiatów cukrowych najlepiej pokazała, co teraz w Polsce jest na topie i na co jest popyt. Uczestniczki konkursu nie ukrywały emocji przed zbliżającymi się obradami jury, tym bardziej że ich prace oceniali wysokiej klasy specjaliści:

Agnieszka Klimczak – założycielka i właścicielka tortownia.pl, pasjonatka słodkiej kuchni i dekoracji, szczególnie w stylu angielskim,
Bożena Sikoń-Wojtal – mistrz cukiernictwa, kreator smaku i dekoracji cukierniczych w tortownia.pl,
Tadeusz Branecki – nauczyciel Akademii tortownia.pl, kreator dekoracji cukierniczych w tortownia.pl, specjalista od kwiatów cukrowych i figurki z lukru plastycznego,
Jarmila Buczyńska – specjalistka od dekorowania pierniczków i nauczycielka tortownia.pl,
Iga Sarzyńska – właścicielka Pracowni Artystycznej Sarzyński w Kazimierzu Dolnym, która od tego roku będzie również prowadziła autorskie szkolenia w tortownia.pl (!)
oraz gość specjalny – Marta Gessler – restauratorka i designerka, właścicielka Qchni Artystycznej w Zamku Ujazdowskim w Warszawie oraz autorskiej kwiaciarni Warsztat Woni, autorka znana dobrze czytelnikom „Wysokich Obcasów”.

Jurorzy I Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych (od lewej): Tadeusz Branecki, Jarmila Buczyńska, Agnieszka Klimczak, Marta Gessler, Bożena Sikoń, Iga Sarzyńska

OFTA – konkurs

Podczas 2 godzin obrad jurorzy musieli ocenić: czy praca jest spójna i harmonijna zarówna w stylu, jak i kolorystycznie, starannie wykonana, oryginalna (autorskość projektu), poprawna technicznie, zgodna z tematem przewodnim oraz danej konkurencji i łatwa do serwowania (to kryterium nie dotyczyło kwiatów).

Ciężki orzech do zgryzienia fachowcy mieli przy tortach weselnych. Po pierwsze, do oceny było najwięcej prac (10), po drugie, wszystkie były przygotowane pod 1 konkretne zamówienie: „Wesele międzynarodowe” z dokładnym opisem pary młodej, okoliczności ich poznania, szczegółów dotyczących ślubu itp. Tutaj klasyka stylu angielskiego ścierała się z nowoczesnymi trendami w dekorowaniu, technikami i przede wszystkim zaskakującymi propozycjami, jak inaczej zinterpretować temat przewodni. Z jednej strony kusiły dopracowane kwiaty, figurki nowożeńców, modne paski, z drugiej uwagę przyciągały barwne stylizacje na łowickie wycinanki, ręcznie malowane ozdoby czy ascetyczne formy, gdzie ozdobą były równie proste, co zabawne dekoracje.

I tak jak przyznanie 1. miejsca nie budziło wątpliwości, tak wybór 2. i 3. miejsca w tej kategorii nie był taki oczywisty. Nie brakowało sporów o to, czy warto docenić oryginalność tortu, czy jego techniczne wykonanie. Jeden taki „spór” rozwiązała Marta Gessler, przyznając wyróżnienie dla tortu ze ślimakami i kłosami żyta za oryginalność.

Torty w stylu dowolnym były słodkim zobrazowaniem Podróży po Europie. W tej kategorii propozycje i pomysłowość uczestniczek można podzielić na dwie grupy. Obok najróżniejszych konfiguracji flag państw UE, charakterystycznych zabytków czy motywu drogi, uwagę jurorów przyciągały torty, które eksponowały polskość. Walizka z Wieżą Eiffla, Koloseum, greckie kolumny i brytyjska budka telefoniczna czy kolorowa makieta podróży po najpopularniejszych krajach UE musiały uznać wyższość tortu, który promował folklor Ziemi Łowickiej z bocianami i polnymi makami.

W kategorii „kompozycja z kwiatów cukrowych” wystartowały jedynie dwie prace, ale za to jakie! W tym przypadku im wierniejsza była kopia kwiatów, tym wyższe noty. Choć obie kompozycje były dopracowane, jurorzy jednogłośnie przyznali 1. miejsce pracy, która była większa, wymagała więcej czasu i ogólnie prezentowała światowy poziom. Wierne odwzorowanie połączenia kwiatów z polnymi roślinami dało piorunujący efekt i w pełni zasłużone zwycięstwo.

Mistrzowska kompozycja Katarzyny Muszyńskiej! Nie było osoby, która by nie podchodziła bliżej, żeby sprawdzić, czy te kwiaty są zrobione z masy cukrowej :)

Polne maki Anny Suwińskiej-Małkiewicz zajęły w pełni zasłużone 2. miejsce

W małych formach, czyli ciasteczkach, pierniczkach i babeczkach, też trafiały się prawdziwe perełki. Wyróżniały się prace, które były nie tylko kunsztownie udekorowane, ale też odpowiednio wyeksponowane. Oczywiście w tej kategorii również obowiązywał temat „10-lecie wstąpienia Polski do Unii Europejskiej”. Choć większość uczestniczek postawiła na symbolikę dekoracji, to w paru przypadkach symboliczna była również forma ciasteczek. I to był strzał w dziesiątkę. Pierwsze miejsce zdobyła praca dekoratorki, która zadbała o różnorodność form, odwzorowała Europejskie Stolice Kultury, a także stworzyła ciasteczkowe puzzle pokazujące wielokulturowe społeczeństwo i przynależność do europejskiej wspólnoty. 

 

Wyniki I Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych

Tort weselny

1. miejsce – Katarzyna Wajkowska
2. miejsce – Agata Gutowska-Kowalczyk
3. miejsce – Jolanta Augustyn

Tort Katarzyny Wajkowskiej zajął 1. miejsce w kategorii "tort weselny"

Biały tort Agaty Gutowskiej-Kowalczyk (2. miejsce w kategorii tortów weselnych) , a na nim ... ślimaki. Ten projekt najbardziej spodobał się Pani Marcie Gessler, która przyznała młodej autorce wyróżnienie za pomysłowość i poczucie humoru

3. miejsce w kategorii "tort weselny" zajęła praca Jolanty Augustyn. Warto dodać, że Pani Jolanta uczestniczyła w Polskim Turnieju Wypieków

Tort w stylu dowolnym

1. miejsce – Anna Krawczyk-Mechocka
2. miejsce – Beata Bywalec
3. miejsce – Aleksandra Marciniak

W tortach w stylu dowolnym, którym tematem przewodnim była Podróż po Europie, zwyciężyła propozycja Anny Krawczyk-Mechockiej. Artystka postanowiła promować folklor Ziemi Łowickiej

Drugie miejsce w kategorii "torty w stylu dowolnym" zdobyła Beata Bywalec - uczestniczka Polskiego Turnieju Wypieków

Czarny tort to ryzykowane posunięcie, ale w przypadku Pani Aleksandry Marciniak opłaciło się. Na ciemnym tle łowickie wycinanki od razu rzucały się w oczy, podobnie jak flagi państw UE

 

Małe formy

1. miejsce – Alicja Góral
2. miejsce – Anna Mazurkiewicz
3. miejsce – Agata Gutowska-Kowalczyk

Dekoracje oraz ekspozycja ciasteczek przygotowanych przez Alicję Góral wywarły ogromne wrażenie nie tylko na jurorach

Anna Mazurkiewicz w swoich ciasteczkach symbolicznie przedstawiła drogę, jaką Polska przeszła w ciągu 10 lat – od przyglądania się i poznawania UE do pełnego uczestnictwa w jej „załodze”. 2. miejsce w kategorii "małe formy"

Karuzela zbudowana z pierniczków to kolejny pomysł Agaty Gutowskiej-Kowalczyk, który spotkał się z uznaniem jurorów. Według autorki, świeżo upieczonej mamy, Europę najlepiej łączą bajki i ich wiecznie żywi bohaterzy

Nagrodą dla wszystkich uczestników za wysiłek włożony w udział w konkursie były autorskie warsztaty Bożeny Sikoń: „Biblioteka Smaków”. Po krótkiej teorii o odczuwaniu smaków i ich tworzeniu w cukiernictwie ruszył panel sensoryczny. Jak zaskakujące (skutecznie zakamuflowane), intrygujące mogą być połączenia smakowe, można było się przekonać, kosztując trzech różnych deserów skomponowanych specjalnie na tę okazję. Mistrz cukiernictwa, kreator smaku i dekoracji cukierniczych w tortownia.pl, Bożena Sikoń, zwracała uwagę na idealny smak tortu, który musi towarzyszyć pięknym dekoracjom. Pokazała także, jak intensywność i zrównoważenie smaków poszczególnych składników wpływa na smak całego tortu.

Autorskie warsztaty Bożeny Sikoń "Bibliotek Smaków"

 

OFTA – wystawa i pokazy

W sobotę, 7 czerwca, wszystkie prace były dostępne dla publiczności i w tym dniu jurorami byli zwiedzający. Co ciekawe, wybór konsumentów był identyczny ze zdaniem profesjonalnego jury.

Jak przystało na prawdziwy festiwal, uczestnicy konkursu oraz osoby zainteresowane mogły wziąć udział w bogatym programie pokazów przygotowanych przez  nauczycieli Akademii tortownia.pl. W drugim dniu Festiwalu dla pasjonatów i profesjonalistów czekało 5 pokazów dekoratorstwa cukierniczego:

Tadeusz Branecki: „Kwiaty cukrowe – storczyk”, Liście na 3 sposoby,
Bożena Sikoń: „ Styl angielski – koronki i hafty z lukru królewskiego”
Iga Sarzyńska: „Styl angielski – kolorowe ciasteczka”
Jarmila Buczyńska: „Lukier królewski – dekorowanie pierniczków”.

Iga Sarzyńska podczas pokazu dekorowania ciasteczek. Już niedługo utalentowana właścicielka Pracowni Artystycznej z Kazimierza Dolnego powiększy grono nauczycieli Akademii tortowania.pl

Pokazy Jarmili Buczyńskiej, specjalistki od dekorowania pierniczków

Kolejne emocje już za rok

Po takiej dawce emocji związanych z konkursem i pokazami niejedna uczestniczka już zapowiada chęć podszkolenia się w Akademii tortownia.pl i wystartowania w kolejnej edycji OFTA. – Ten konkurs stawia na talenty, na ludzi, którzy są zdolni, którzy wiele potrafią i chcą się rozwijać – mówi Agnieszka Klimczak. – I to widzieliśmy teraz. Udział w OFTA ma zachęcać do tego, aby startować w kolejnych edycjach, podnosić poziom, bo to motywuje do dalszego rozwoju. Generalnie, jestem bardzo zadowolona, myślę, że formuła się sprawdziła. Z pewnością nie ograniczymy się do jednej edycji.

Redakcja "Mistrza Branży" gratuluje wszystkim Uczestniczkom konkursu. Miło nam poinformować, że Panie, które zajęły miejsca na podium w 4 kategoriach, otrzymały również vouchery na półroczną lub roczną prenumeratę naszego czasopisma.


Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji


Aneta Szarow przedstawiła tort, który przypomina "migawkę z życia Pary Młodej, wplatając w nią europejskie detale: panoramę Londynu, francuską kawiarnię, polskie korzenie"

Marta Kuźmińska przygotowała najmniejszy, ale równie pomysłowy tort. Uwagę zwracała ręcznie wykonana wycinanka - inscenizacja "wiejskiego wesela" i dwa piernikowe serca dla młodej pary

Pastelowy tort weselny Katarzyny Walenko mimo modnych pasków i wrażenia delikatności nie przekonał do siebie jurorów

Tort weselny w pomarańczowym kolorze, pełen kwiatów to projekt Beaty Bywalec z Katowic. Warto dodać, że Pani Beata jako jedyna wystartowała w 3 kategoriach konkursu

Interpretacja tortu weselnego Sylwii Szajter-Ziółek to połączenie 3 różnych wątków polsko-angielskiej pary młodej

Czerwone maki, figurki pary młodej, a na najniższym piętrze tortu dekoracje nawiązujące do zawodów nowożeńców oraz do miejsca, jakie wybrali na swój ślub. Projekt i realizacja: Anna Sowa

Styl Pani Anny Sowy łatwo rozpoznać po figurkach z masy cukrowej :) Charakterystyczny nosek, oczy i uśmiech znalazły się zarówno na buźce młodego podróżnika (tort w stylu dowolnym), jak i pary młodej

Anna Szkudlarska odwzorowała plan podróży po Europie z wyszczególnieniem charakterystycznych zabytków UE

Bociany, łowickie wycinanki... jurorzy nie mogli się napatrzeć :)

W tortach w stylu dowolnym, którym tematem przewodnim była Podróż po Europie, zwyciężyła propozycja Anny Krawczyk-Mechockiej. Artystka postanowiła promować folklor Ziemi Łowickiej

Anna Szkudlarska odwzorowała plan podróży po Europie z wyszczególnieniem charakterystycznych zabytków UE

Ciasteczka maślane dekorowane lukrem królewskim przedstawiają zabytki, symbole miast i państw europejskich. Druga praca Jolanty Augustyn

Mistrzyni cukiernictwa Bożena Sikoń potrafiła wychwycić każde niedociągniecie techniczne, ale - podobnie jak restauratorka Marta Gessler - doceniała potencjał i oryginalność prac

Trzecia praca Beaty Bywalec - muffinki z symboliką różnych wyznań religijnych, symbolem pokoju, słowem szeroko pojętej tolerancji w UE

I Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych przeszedł do historii. Czy w przyszłym roku zobaczymy tych samych uczestników i tych samych jurorów, czas pokaże. My liczymy, że grono osób startujących się powiększy!

Pokazy/warsztaty mistrzów

Autorskie warsztaty Bożeny Sikoń "Bibliotek Smaków"

Pokazy Jarmili Buczyńskiej, specjalistki od dekorowania pierniczków

Lukrowany haft na pierniczach Pani Jarmili zawsze wprawia w zachwyt

 


I Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych przeszedł do historii. Czy w przyszłym roku zobaczymy tych samych uczestników i tych samych jurorów, czas pokaże. My liczymy, że grono osób startujących się powiększy!

 

 fot. Anna Kania

 

 

 


 


Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji