Pod koniec czerwca br. na stronie Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pojawił się "Przewodnik do rozporządzenia 1169/2011". Dokument ma pomóc producentom zrozumieć nowe zasady przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (znakowanie), które zaczną obowiązywać od 13 grudnia br.
Podobne artykuły
Jak deklarować alergeny? – dodatkowe wytyczne Komisji EuropejskiejObowiązek kontrolowania akryloamidu – wymóg nowych przepisów prawnychWartość odżywcza w pytaniach i odpowiedziach13 grudnia 2014 r. zacznie obowiązywać rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. W związku z tym Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, mając na uwadze datę rozpoczęcia stosowania ww. rozporządzenia oraz wychodząc naprzeciw oczekiwaniom przedsiębiorców działających na rynku artykułów rolno-spożywczych, podjął działania mające na celu opracowanie przewodnika do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011, który ujednolici sposób postępowania przy podawaniu konsumentom informacji na temat żywności.
Przewodnik do rozporządzenia (WE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności ma na celu pomóc wszystkim podmiotom łańcucha żywieniowego oraz właściwym organom krajowym w lepszym zrozumieniu i prawidłowym stosowaniu rozporządzenia. Niniejszy dokument nie posiada oficjalnego statusu prawnego i w razie sporu ostatecznej interpretacji prawa dokonują Sądy Administracyjne.
Przewodnik został opracowany i skoordynowany z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Niniejszy przewodnik będzie podlegał aktualizacji wraz z wydawaniem: aktów wykonawczych do rozporządzenia oraz nowych wytycznych Komisji Europejskiej do jego stosowania.
Przewodnik jest dostępny na www.ijhars.gov.pl, a także w PDF-ie poniżej.
źródło: ijhars.gov.pl