...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Problematyka dystrybucji żywności

18 czerwca br. w Akademii im. Leona Kuźmińskiego odbyła się konferencja naukowa "Dystrybucja żywności – problemy prawne", zorganizowana z inicjatywy Centrum Prawa Żywnościowego. Tematyka spotkania wywołała szerokie zainteresowanie zarówno przedsiębiorców, jak i organizacji branżowych.

Uczestnikami konferencji byli m.in. przedstawiciele sektora dystrybucji i producenci żywności. Zaproszenie do udziału w panelach dyskusyjnych przyjęli również przedstawiciele organów urzędowej kontroli żywności i innych instytucji państwowych. Gośćmi byli reprezentanci takich urzędów, jak: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Sanitarna, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz UOKiK. Swoje prelekcje wygłaszali również przedstawiciele organizacji i stowarzyszeń działających lub współpracujących z sektorem dystrybucji żywności (POHiD, Federacja Polskich Banków Żywności). Nad prawidłowym przebiegiem konferencji czuwał prof. dr hab. Waldemar Hoff z Akademii im. Leona Kuźmińskiego.

Problematyka dystrybucji żywności

Tematyka konferencji obejmowała szeroki zakres problematyki związanej z dystrybucją żywności. Szczególne zainteresowanie wzbudziła kwestia tzw. opłat półkowych, którą szczegółowo przedstawiła prof. Krystyna Szczepanowska-Kozłowska (WPiA UW) w prelekcji Opłaty półkowe – swoboda kontraktowania czy nieuczciwa konkurencja. Dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska (Centrum Prawa Żywnościowego) skoncentrowała się na ważnym temacie odpowiedzialności dystrybutorów za znakowanie produktów spożywczych, a Daniel Szostek (Centrum Prawa Żywnościowego) zaprezentował prawne aspekty sprzedaży żywności przez Internet.

Pozostałe wystąpienia dotyczyły różnorodnych kwestii, poczynając od ingerencji państwa w obrót żywnością w ujęciu historycznym (Dariusz Łomowski, UOKiK), poprzez uwarunkowania prawa żywnościowego w zakresie transportu żywności (dr inż. Maciej Taczanowski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), porozumienia dystrybucyjne w sektorze żywnościowym (dr Aleksander Maziarz, ALK), po sankcje w prawie żywnościowym (dr Paweł Wojciechowski, WPiA UW).

Podczas spotkania poruszono ważną kwestię, jaką jest problem marnowania żywności. Przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności (Maria Gosiewska, Marek Borowski) zachęcali do aktywnego udziału w akcjach organizowanych przez Banki Żywności, a ich prezentacja dotyczyła darowizn żywności bez VAT!

Różne poglądy prezentowane przez dyskutujące strony zmieniły konferencję w miejsce, gdzie często przeciwstawne strony mogły poznać racje partnerów lub organów kontrolujących. Spotkania tego typu także pozwalają podmiotom działającym w tym sektorze na lepsze zrozumienie zawiłego otoczenia prawnego.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i liczymy na obecności na kolejnych spotkaniach branżowych organizowanych przez Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka – Wesołowska D. Szostek Sp.j.

autor: Paweł Zakrzewski, Centrum Prawa Żywnościowego

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji