...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Z Łopacińskimi dookoła świata - przystanek Gwatemala

Zapraszamy na relacje z podróży dookoła świata sympatycznej rodziny Łopacińskich z Torunia, w której nie zabraknie gastronomicznych ciekawostek. Jak wygląda chleb w Afryce, a jak go wypieką ludzie w Peru? Jakie ciastka lubią dzieci w Australii, a jakie w Rosji? Część I - Gwatemala, czyli tortilla, awokado i czarna fasola.

Awokado i czarna pasta z fasoli

Gwatemalska kuchnia zaskakiwała nas tylko przez pierwsze dni. Szybko przyzwyczailiśmy się do lokalnych smaków. Króluje mięso. Pojo, czyli kurczak pod wszystkimi postaciami, jest w każdej restauracji. Zawiedliśmy się trochę z Elizą, licząc na ryby i owoce morza. Dopiero nad jeziorem Atitlan zjedliśmy rybę z patelni.

Większość dań ma 2 podstawowe składniki: awokado i pastę z czarnej fasoli. Jedliśmy prażonego banana (pomarańczowego!!!) z pastą fasolową i jajecznicę z fasolą. W jajecznicy fasola była w całości, ale być może tylko dlatego, że kucharz zapomniał ją rozgnieść... Innym razem trafiliśmy na rybę z awokado. Awokado dokłada się tu do śniadań, chleba i zup.

Rolę chleba najczęściej odgrywa tu tortilla, czyli mały, okrągły placek z mąki kukurydzianej. W każdym miejscu widać, jak ktoś przygotowuje tortille. Starcy, dzieci i gospodynie biorą udział w wielkiej produkcji tortilli. W trakcie spacerów po ulicach często słychać charakterystyczny dźwięk, jakby klaskanie albo klepanie. To ostatni moment produkcji tortilli. Klaszcząc dłońmi w tortillę w środku, wyciska się jej kształt wielkości kobiecej dłoni, bo to one są tu odpowiedzialne za produkcję.

Gwatemalczycy jedzą kukurydziane placki jako dodatek do każdej potrawy. Zamawiając zupę, danie główne albo banana, można być pewnym, że zaraz zostanie dodana tortilla. Najczęściej mają kolor naszego naleśnika, ale trafiliśmy też na czarne tortille. Ciemny kolor wziął się z dodatku, jakim była… oczywiście czarna fasola. Wyciska się ją najpierw, tworząc pastę, i dodaje do kukurydzianego ciasta.

Wypiek tortilli odbywa się bezpośrednio na ulicy na prowizorycznych grillach, którymi są beczki lub kawałki starej blachy.

 

Główną ideą podróży jest promocja rodziny, wspólnego podróżowania z dziećmi oraz podróż przez różne gastronomie świata. Patronat honorowy nad wyprawą objęli: prezydent Aleksander Kwaśniewski, marszałek i wojewoda województwa kujawsko-pomorskiego, ambasador Ekwadoru, rzecznik praw dziecka oraz prezydenci Torunia i Szczecina.


Wyprawę rodziny Łopacińskich wspierają finansowo m.in. Inter Europol Piekarnia Szwajcarska oraz Nestor - dystrybutor dla branży piekarskiej i cukierniczej w północnej Polsce.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji