autor: CSM Polska
Składniki
Piernik Kasztelański 600g
margaryna Bake 70 200g
jaja 225g
mąka 200-300g
Komplet foremek „gwiazdek”
Patyk do szaszłyków
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej masy.
2. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blat i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm.
3. Przy pomocy foremek wycinamy gwiazdki, przy czym najmniejszą gwiazdkę z zestawu wycinamy tyle razy, ile jest sztuk foremek. To posłuży nam do przekładania wszystkich warstw naszej choinki.
4. Wycięte gwiazdki układamy na blasze. We wszystkich gwiazdkach, oprócz jednej małej, robimy na środku dziurki patyczkiem do szaszłyków.
5. Gwiazdki wypiekamy ok. 10-15 minut. w temperaturze 180-190°C
6. Po wystudzeniu przechodzimy do składania naszej choinki. Rozpoczynamy od największej gwiazdki, w którą wbijamy patyk do szaszłyków. Będzie to stanowiło podstawę i stelaż choinki.
7. Każdą gwiazdkę (warstwę) przekładamy jedną najmniejszą gwiazdką, aby odseparować każdą gwiazdkę (warstwę) od siebie.
8. Łączenie pomiędzy gwiazdkami można wzmocnić czekoladą, która posłuży jako klej.
9. Ostatnią, najmniejszą gwiazdkę bez dziurki, nabijamy pionowo na patyk, przycięty do ok. 1 cm nad ostatnią warstwą.
10. Piernikową choinkę można udekorować pomadą, czekoladą, żelem dekoracyjnym i kolorowymi koralikami.