Autor: Konrad Stanaszek, kl. III o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z ZS im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
Nauczyciel prowadzący: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Panna Cotta
2 laski cynamonu
200 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
3 łyżki żelatyny
60 g drobnego cukru
100 g czekolady gorzkiej
Śmietankę wraz z mlekiem zagotować z przeciętymi laskami cynamonu i cukrem. Po zagotowaniu wyjąć laski cynamonu, przecedzić, dodać czekoladę i dokładnie rozpuścić. Żelatynę namoczyć i upłynnić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Całość wystudzić, rozlać do foremek i odstawić do zastygnięcia.
Mus malinowo-imbirowy
300 g malin
2 g startego świeżego imbiru
100 g cukru pudru
Maliny zagotować z cukrem oraz imbirem, wystudzić, a następnie zblendować i przetrzeć całość przez sitko do uzyskania gładkiego puree.