Autor: Marek Maj kl.III TGa, Zespół szkół imienia Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Składniki
4 jajka
100g cukru
750g mascarpone
300ml espresso
6 łyżek likieru amaretto
odrobinę kakao w proszku
5 bloków biszkoptowych
Biszkopt
7 jaj
7 łyżek cukru kryształ
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
Sposób wykonania biszkoptu
Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać do żółtek, całość wymieszać. Dodać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160-180°C przez 15-20 min. Upieczona biszkopt przeciąć na pięć części.
Sposób przygotowania masy mascarpone
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę ( najlepiej mikserem)
2. Dodaj mascarpone i dalej miksuj
3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z mascarpone i resztą składników. Podziel na pięć części.
4. Kawę wymieszaj z likierem.
5. „Napączuj” biszkopty do połowy w kawie i likierze i nałożyć mascarpone i przełożyć znowu biszkoptem i znów masą mascarpone. Tak przełożyć ciasto w pięć warstw.
Wstaw na 2h do lodówki. Przed podaniem posyp kakaem i startą czekoladą.