...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , CKZiU w Gdańsku, materiał promocyjny

Bożonarodzeniowy rarytas

Autorzy: Kółko cukiernicze w CKZiU Nr 2 w Gdańsku: Anita Polkowska, Natalia Kamińska, Alicja Jung – Żak , Natalia Zarębska, Dawid Różyński
Nauczyciel: mgr inż. Halina Łankiewicz

Receptura

Składniki

Ciasto:
340 g mąki
4 jaja
240 g cukru
45 g oleju
30 g cukru wanilinowego
20 g kakao
5 g proszku do pieczenia
100 g wody

Masa makowa:
500 g maku
150 g cukru
15 g cukru wanilinowego
2 łyżki miodu
3 białka
500 ml mleka

Masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich
200 g masła
150 g cukru pudru
3 żółtka
125 ml mleka

Polewa czekoladowa:
200 g czekolady deserowej
100 ml mleka

Dodatki:
70 ml  rumu + 30 ml wody   (nakropka)
50 g posiekanych orzechów włoskich (posypka)

 

Sposób wykonania

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać wodę oraz olej.  
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć ze sobą. Dodać to ciasta i delikatnie wymieszać.
Piec 45 min w temp. 180 oC  w blaszce 40 x 25 cm.

Masa makowa:
Mak opłukać, osączyć, zemleć, zalać wrzącym mlekiem. Dodać cukier i cukier wanilinowy, białka oraz miód.
Gotować do zgęstnienia.
Ostudzone ciasto  nasączyć nakropką. Gorącą masę makową wyłożyć na ciasto.

Masa orzechowa:
Orzechy zemleć zalać gorącym mlekiem i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem stopniowo dodawać żółtka
i po łyżce orzechów.
Masę orzechową nałożyć na masę makową.

Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić na łaźni wodnej dolewając stopniowo mleko. Całość polewy rozprowadzić na powierzchni ciasta i udekorować posiekanymi orzechami.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Inne receptury przygotowane przez Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Nr 2 w Gdańsku

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji