Autor: Kamil Superson; kl.I, Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczym w Lwówku Śląskim
Nauczyciel: Alicja Szajna-Flak
Receptura
Składniki
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru kryształu
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
15 dag masła
Nadzienie
250 g suchego maku
1 jajko
2-3 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki miodu
gruby cukier
Przygotowanie
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier kryształ oraz opakowanie cukru waniliowego. Wbij jedno jajko, na koniec dodaj posiekane na kawałki masło. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na 30 min do lodówki.
Masa makowa
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na parę godzin , najlepiej na całą noc. Po tym czasie dobrze go odsącz na sicie. Zmiel 2-3 razy w maszynce do mięsa. Wymieszaj z jajkiem, aromatem i miodem. Odstaw.
Przygotowane i schłodzone ciasto podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na cienki placek o wymiarach 15 na 30 cm, obydwa placki posmaruj masą makową i zwiń dość ściśle jak roladę. Pokrój w plastry o grubosci ok 1 cm. Obtocz plastry w cukrze, rozłóż ja na blaszce. Piec 12-15 min w temp. 180 stopni.