Autor: Angelika Rejmanowska; kl.III, Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczy w Lwówku Śląskim
Nauczyciel: Alicja Szajna-Flak
Receptura
Ciasto
2 jajka
125 ml szklanki śmietany
11,5 gr mąki ziemniaczanej
5 g amoniaku
500 g mąki pszennej
125 g rozpuszczonej margaryny
Masa do przełożenia
750 ml szklanki mleka
200 g szklanka cukru
200 g masła
3 jajka
35 g mąki ziemniacanej
250 ml kwasnej śmietany
2 cukry waniliowe
wiórki kokosowe do posypania ciasta.
Jajka, śmietanę i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Do tego dodać 1 łyżkę amoniaku. Do pozostałych składników dodać zmiksowaną masę i zagnieść ciasto. Podzielić go na 4 części. Rozwałkować i upiec na jasny kolor.
Placki piekę w blaszkach 25 x 35 cm. Po rozwałkowaniu będą bardzo cienkie ale w czasie pieczenia urosną.
Masa
Mleko zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować razem.
Zmiksowaną masę wlać do gotującego się mleka z cukrem i maslem stale mieszając.
Biszkopt
4 jaja
15 g ciemnego kakao
100 g mąki pszennej
100 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
5 g proszku do pieczenia
Wykonania
Jajka - oddzielić żółtka i białka. W misce ubić białka z malutką szczyptą soli i całym cukrem. Gdy będą sztywne dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wyłączyć mikser. Do masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszać już tylko łyżką, niezbyt zamaszyście, ale dokładnie. Dno blachy o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piec w 160 oC około 30-40 minut.
Dekoracja
200 g wiórek kokosowych
100 g cukru kryształ
100 g masła
Wykonanie
Masło roztapiamy na patelni z cukrem, wsypujemy wiórka i mieszamy do uzyskania złotego koloru.
Przełożenie: Placek, masa, biszkopt, placek, masa, wiórka kokosowe.