Autor: Anna Becker z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Nauczyciel prowadzący: Karolina Mikołajczyk - Nieckarz
Receptura
Składniki
4 szklanki (ok. 0,5 kg) mąki
250 ml mleka
200 ml miodu
130 ml oliwy
2 szklanki cukru
4 jaja
2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g śmietany 18 %
20 g przyprawa do piernika
1 opakowanie polewy czekoladowej
bakalie (śliwki, migdały, orzechy, figi)
200 g powideł śliwkowych
Przygotowanie
- przesiać mąkę z sodą oczyszczoną;
- z 0,5 szklanki cukru i niewielkiej ilości wody zrobić karmel (smażyć na suchej patelni do zmiany koloru na brązowy);
- mleko, miód, oliwę, karmel zagotować i ostudzić;
- bakalie rozdrobnić (śliwki, figi – sparzyć);
- wybić jaja – ubić na puszystą pianę z resztą cukru ;
- do masy jajecznej dodać kwaśną śmietanę, wcześniej przygotowany roztwór - cały czas ubijając;
- wsypać przyprawę do piernika oraz bakalie, wymieszać;
- delikatnie mieszając wsypać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną;
- ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blachę, piec w temp. 140 oC ok. 1 godz. aż ciasto będzie suche;
- po wyjęciu z blachy, ciasto posmarować powidłami, a wierzch polać polewą czekoladową.