Autor: Oliwia Serafin; klasa 3 TGA, ZS im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej
Nauczyciel: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Ciasto
Składniki
5 całych jaj
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kopiastych mąki pszennej
2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
1 opakowanie przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
150 g czekolady gorzkiej
Sposób wykonania
Całe jaja ubić mikserem z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika i roztopioną czekoladą. Włożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką pszennej tortownicy. Piec 30 - 40 minut w temperaturze 160 - 180 °C. Badać wykałaczką czy ciasto jest upieczone .
Ciasto dzielimy na dwie części, które będą przekładane kremem.
Krem
Składniki
500 g śmietanka 36%
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki szafirowej
Sposób wykonania
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Stężałą galaretkę pokroić w kostkę. Następnie rozpuścić żelatynę w 1/2 szklanki gorącej wody dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie ubijać mikserem w naczyniu schłodzoną śmietanę aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Dodać schłodzoną, upłynnioną żelatynę z cukrem. Wymieszać dokładając wcześniej pokrojoną w kostkę galaretkę i wyłożyć na jedną z części ciasta, przykrywając drugą.
Lukier
Składniki
1 szklanka cukru pudru
50 ml alkoholu 40 %
Sposób wykonania
Do naczynia dajemy cukier puder wlewając po trochu alkohol. Mieszając mikserem ucieramy na gładka masę. Jeśli masa będzie za gęsta, dodać trochę alkoholu. Przygotowanym lukrem polać wierzch ciasta.