...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

Starowicz, Wiejak i Szwarc – nasza reprezentacja w finale międzynarodowego konkursu o Puchar Louisa Lesaffre’a 2015

Wszystko rozstrzygnęło się w Wołczynie, w siedzibie fir­my Lesaffre Polska. Tu pod koniec października wyłoniono pol­ską reprezentację do finału mię­dzynarodowego konkursu o Puchar Louisa Lesaffre’a 2015.

W skład wchodzą: Michał Staro­wicz z Piekarni MTD, Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Stefan Liszewski oraz Przemysław Szwarc z Piekarni Ciastkarni Walenciak.

 

Z europejską czołówką Polacy zmierzą się w sierp­niu 2015 r. w Parmie (we Włoszech). W trzydniowych eliminacjach (28-30 paź­dziernika) wzięło udział 9 zawodników – pie­karzy i cukierników z całej Polski. W trzech różnych kategoriach walczyło trzech kandy­datów, ale wygrać mógł tylko jeden.
W tym roku zawodników oceniało jury w skła­dzie: Monika Soszyńska-Masny (redaktor na­czelna czasopisma „Przegląd Piekarski i Cu­kierniczy), dr inż. Krystyna Jarosz, francuski mistrz piekarstwa z Lesaffre International Yves Musialowski. Nie mogło zabraknąć rów­nież Wiesława Kuci, wicemistrza świata w pie­karstwie z 2009 r. i parokrotnego uczestnika Pucharu L. Lesaffre. Przewodniczył im mistrz piekarstwa Andrzej Borycki.

 

   
 

4. Eliminacje Krajowe do L. Lesaffre Coupe, Wołczyn, 28-30 października

28 października: Wypieki półcukiernicze i pieczywo smakowe

Startujący:
Natalia Bednarz – Piekarnia Grześ z Annopola
Adam Bałuk – Piekarnia Kleszczewscy z Zielonej Góry
Michał Starowicz – Piekarnia MTD z Radziszowa

Do wykonania: wyroby z ciasta drożdżowego listkowanego i nielistkowanego, dowol­ny wyrób regionalny z ciasta drożdżowego, charakterystyczny dla danego regionu lub piekarni. Nowość! tzw. pieczywo smakowe (typu pizzerka, cebularze i inne) oraz tradycyjna pizza rzymska.

29 października: Bagietki i chleby świata

Startujący:
Szymon Wiejak – Piekarnia Cukiernia Stefan Liszewski w Płotach
Rafał Pawłowski – Piekarnia Piotrowscy w Łasku
Ariel Literski – Piekarnia Jarzębińscy w Kościerzynie

Do wykonania: tradycyjne francuskie bagietki oraz różnorodne chleby: (obowiązkowo) chleb żytni, chleby regionalne, charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzą zawodnicy.

30 października: Wypiek artystyczny

Startujący:
Paweł Ciążyński – Piekarnia R&P Ciążyńscy z Gostynia
Mariusz Wierzchoń – PSS Społem Lubartów
Przemysław Szwarc – Piekarnia Ciastkarnia Walenciak Sp.j. z Kiełczewa

Do wykonania: eksponat o rozmiarach 1,40 m x 1 m. Wypiek artystyczny miał wyra­żać symbolicznie ważne wydarzenie z historii kraju, z którego pochodzi zawodnik.

 

 

O posumowanie konkursu i wyników poprosiliśmy jurora Wiesława Kucię.
– Wybrać 3 osoby, które razem mają stwo­rzyć mocny team w finale L. Lesaffre Coupe, to nie lada zadanie, tym bardziej, że uczest­nicy w przeważającej części prezentowa­li wysoki poziom. Dlatego jurorzy musie­li ocenić całokształt pracy, czyli zarówno produkty, jak i to, co prezentuje sobą za­wodnik. Przy wyrobach zwracaliśmy uwa­gę na zgodność tematu w danej kategorii, na to, czy wypieki mają regulaminową wagę, są estetyczne i przede wszystkim smacz­ne. Dodatkowe punkty można było zyskać za innowacyjność. Drugim równoważnym kryterium była ocena zawodnika – jego zdolności manualnych, komunikatywno­ści, organizacji pracy, odporności na stres, bo to jest „posag”, który wniesie do zespołu. Według mnie jury, w którym miałem za­szczyt uczestniczyć, wybrało bardzo dobrze.

Oprócz nagrody pieniężnej zawodnicy wygrali tygodniowe szkolenie w Baking Center w siedzibie firmy Lesaffre Internatio­nal  w wybranym przez siebie temacie pod czujnym okiem trenera.

 

Michał Starowicz – mimo młodego wieku (przyp. red. 23 lata) ma świetną organiza­cję pracy, do tego jest pracowity, szybki i dokładny, ale nad pewnymi elementami musi jeszcze popracować. Ważne jest to, że chłopak jest otwarty i komunikatywny, więc idę o zakład, że trener Andrzej Borycki zrobi z niego prawdziwą perełkę.

Szymon Wiejak – dawno nie widziałem tak dobrego technicznie piekarza. Oczy­wiście, przemawia za nim doświadczenie, jednak jest ambitny i rozwojowy. To je­den z najlepiej przygotowanych zawod­ników tych eliminacji. Mało, że opracował innowacyjne produkty, eksperymentując z różnymi rodzajami mąk, to – specjalnie na konkurs – opanował dodatkowe tech­niki. Nauczył się ręcznie odbijać kajzer­ki, a bagietki robił zgodnie z tradycyjną technologią.

 

Przemysław Szwarc – oaza spokoju i pe­łen profesjonalizm. To kolejny zawodnik, który lubi podnosić poprzeczkę i nie chodzi na skróty. To było widać w jego eksponacie artystycznym, w którym zastosował kilka rodzajów ciasta, świetnie dobrał kolory itp. W tej kategorii konkurencja była wyjątkowo wyrównana, więc ostatecznie o wyniku roz­strzygnęło wykończenie eksponatu i jego lekkość. Według mnie Przemek ma zadatki na kapitana zespołu.

Mam nadzieję, że tych trzech panów stwo­rzy zgrany i silny team. Przed nimi teraz mozolna praca, ale im więcej czasu spędzą razem, tym lepiej zaprezentują na mistrzo­stwach kunszt polskiego piekarstwa.

Gratulujemy i trzymamy kciuki za naszych Orłów w Parmie!


Małgorzata Pielok, Marketing Manager, Lesaffre Polska
Głównym aspektem 4. edycji konkursu jest innowacyjność. Zmiany polegają na wprowadzeniu do regulaminu nowych wyzwań, które wymagają kreatywności i opanowania sztuki międzynarodowego pieczenia. Finaliści krajowych eliminacji o Puchar Świata w Piekarstwie (Louis Lesaffre Cup) wykazali się wysoką własną techniką pieczenia, wyobraźnią oraz know-how. Raz jeszcze serdecznie gratuluję! Tym samym dziękuję wszystkim uczestnikom konkursu zarówno I etapu, jak i laureatom II etapu, za udział i zaangażowanie, a przede wszystkim za prezentację wysokiego kunsztu piekarskiego. Ideą konkursu jest promocja zawodu piekarza i tym samym piekarstwa, dlatego też dziękuję wszystkim, którzy włączyli się w jej propagowanie poprzez swój czynny udział. Przed nami intensywny czas przygotowań do finału eliminacji międzynarodo­wych o Puchar Louisa Lesaffre.

• Przemysław Zapotoczny, dyrektor zarządzający Wiesheu
Firma Wiesheu po raz pierwszy uczest­niczyła w imprezie, dostarczając piece piekarniczo-cukiernicze, na których m.in. uczestnicy konkursu wypiekali swoje arcydzieła. To dla nas duża przy­jemność być partnerem biznesowym dla profesjonalistów i być pomiędzy nimi. Zgromadzone doświadczenie oraz możliwość wymiany informacji rynkowych umocniła mnie w przekona­niu, że była to dobra decyzja być tutaj przy boku firmy Lesaffre Polska SA.
Biorąc pod uwagę wysoki poziom zawodów, cieszę się, że została wyłoniona drużyna, która będzie reprezentowała Polskę na arenie międzynarodowej. Już dzisiaj życzę im powodzenia.

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji