Wszystko rozstrzygnęło się w Wołczynie, w siedzibie firmy Lesaffre Polska. Tu pod koniec października wyłoniono polską reprezentację do finału międzynarodowego konkursu o Puchar Louisa Lesaffre’a 2015.
Podobne artykuły
Rywalizacja dla najlepszych piekarzy świata. Zasady i nowości w regulaminie.Reprezentacja Europy do Pucharu Świata w PiekarstwieŚląsk ma mistrzostwa!W skład wchodzą: Michał Starowicz z Piekarni MTD, Szymon Wiejak z Piekarni Cukierni Stefan Liszewski oraz Przemysław Szwarc z Piekarni Ciastkarni Walenciak.
Z europejską czołówką Polacy zmierzą się w sierpniu 2015 r. w Parmie (we Włoszech). W trzydniowych eliminacjach (28-30 października) wzięło udział 9 zawodników – piekarzy i cukierników z całej Polski. W trzech różnych kategoriach walczyło trzech kandydatów, ale wygrać mógł tylko jeden.
W tym roku zawodników oceniało jury w składzie: Monika Soszyńska-Masny (redaktor naczelna czasopisma „Przegląd Piekarski i Cukierniczy), dr inż. Krystyna Jarosz, francuski mistrz piekarstwa z Lesaffre International Yves Musialowski. Nie mogło zabraknąć również Wiesława Kuci, wicemistrza świata w piekarstwie z 2009 r. i parokrotnego uczestnika Pucharu L. Lesaffre. Przewodniczył im mistrz piekarstwa Andrzej Borycki.
4. Eliminacje Krajowe do L. Lesaffre Coupe, Wołczyn, 28-30 października Do wykonania: wyroby z ciasta drożdżowego listkowanego i nielistkowanego, dowolny wyrób regionalny z ciasta drożdżowego, charakterystyczny dla danego regionu lub piekarni. Nowość! tzw. pieczywo smakowe (typu pizzerka, cebularze i inne) oraz tradycyjna pizza rzymska. Do wykonania: tradycyjne francuskie bagietki oraz różnorodne chleby: (obowiązkowo) chleb żytni, chleby regionalne, charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzą zawodnicy. Do wykonania: eksponat o rozmiarach 1,40 m x 1 m. Wypiek artystyczny miał wyrażać symbolicznie ważne wydarzenie z historii kraju, z którego pochodzi zawodnik. |
O posumowanie konkursu i wyników poprosiliśmy jurora Wiesława Kucię.
– Wybrać 3 osoby, które razem mają stworzyć mocny team w finale L. Lesaffre Coupe, to nie lada zadanie, tym bardziej, że uczestnicy w przeważającej części prezentowali wysoki poziom. Dlatego jurorzy musieli ocenić całokształt pracy, czyli zarówno produkty, jak i to, co prezentuje sobą zawodnik. Przy wyrobach zwracaliśmy uwagę na zgodność tematu w danej kategorii, na to, czy wypieki mają regulaminową wagę, są estetyczne i przede wszystkim smaczne. Dodatkowe punkty można było zyskać za innowacyjność. Drugim równoważnym kryterium była ocena zawodnika – jego zdolności manualnych, komunikatywności, organizacji pracy, odporności na stres, bo to jest „posag”, który wniesie do zespołu. Według mnie jury, w którym miałem zaszczyt uczestniczyć, wybrało bardzo dobrze.
Michał Starowicz – mimo młodego wieku (przyp. red. 23 lata) ma świetną organizację pracy, do tego jest pracowity, szybki i dokładny, ale nad pewnymi elementami musi jeszcze popracować. Ważne jest to, że chłopak jest otwarty i komunikatywny, więc idę o zakład, że trener Andrzej Borycki zrobi z niego prawdziwą perełkę.
Szymon Wiejak – dawno nie widziałem tak dobrego technicznie piekarza. Oczywiście, przemawia za nim doświadczenie, jednak jest ambitny i rozwojowy. To jeden z najlepiej przygotowanych zawodników tych eliminacji. Mało, że opracował innowacyjne produkty, eksperymentując z różnymi rodzajami mąk, to – specjalnie na konkurs – opanował dodatkowe techniki. Nauczył się ręcznie odbijać kajzerki, a bagietki robił zgodnie z tradycyjną technologią.
Przemysław Szwarc – oaza spokoju i pełen profesjonalizm. To kolejny zawodnik, który lubi podnosić poprzeczkę i nie chodzi na skróty. To było widać w jego eksponacie artystycznym, w którym zastosował kilka rodzajów ciasta, świetnie dobrał kolory itp. W tej kategorii konkurencja była wyjątkowo wyrównana, więc ostatecznie o wyniku rozstrzygnęło wykończenie eksponatu i jego lekkość. Według mnie Przemek ma zadatki na kapitana zespołu.
Mam nadzieję, że tych trzech panów stworzy zgrany i silny team. Przed nimi teraz mozolna praca, ale im więcej czasu spędzą razem, tym lepiej zaprezentują na mistrzostwach kunszt polskiego piekarstwa.
Gratulujemy i trzymamy kciuki za naszych Orłów w Parmie!
• Małgorzata Pielok, Marketing Manager, Lesaffre Polska
Głównym aspektem 4. edycji konkursu jest innowacyjność. Zmiany polegają na wprowadzeniu do regulaminu nowych wyzwań, które wymagają kreatywności i opanowania sztuki międzynarodowego pieczenia. Finaliści krajowych eliminacji o Puchar Świata w Piekarstwie (Louis Lesaffre Cup) wykazali się wysoką własną techniką pieczenia, wyobraźnią oraz know-how. Raz jeszcze serdecznie gratuluję! Tym samym dziękuję wszystkim uczestnikom konkursu zarówno I etapu, jak i laureatom II etapu, za udział i zaangażowanie, a przede wszystkim za prezentację wysokiego kunsztu piekarskiego. Ideą konkursu jest promocja zawodu piekarza i tym samym piekarstwa, dlatego też dziękuję wszystkim, którzy włączyli się w jej propagowanie poprzez swój czynny udział. Przed nami intensywny czas przygotowań do finału eliminacji międzynarodowych o Puchar Louisa Lesaffre.
• Przemysław Zapotoczny, dyrektor zarządzający Wiesheu
Firma Wiesheu po raz pierwszy uczestniczyła w imprezie, dostarczając piece piekarniczo-cukiernicze, na których m.in. uczestnicy konkursu wypiekali swoje arcydzieła. To dla nas duża przyjemność być partnerem biznesowym dla profesjonalistów i być pomiędzy nimi. Zgromadzone doświadczenie oraz możliwość wymiany informacji rynkowych umocniła mnie w przekonaniu, że była to dobra decyzja być tutaj przy boku firmy Lesaffre Polska SA.
Biorąc pod uwagę wysoki poziom zawodów, cieszę się, że została wyłoniona drużyna, która będzie reprezentowała Polskę na arenie międzynarodowej. Już dzisiaj życzę im powodzenia.