28 lutego 2015 r. szykujcie się na duże emocje! Poczujecie smak prawdziwej rywalizacji, zobaczycie śląskie specjalności w nowym wydaniu podczas I Mistrzostw Śląska w Serwowaniu Deseru na Talerzu. Zmagania będzie oceniać elita polskich cukierników i francuski szef kuchni!
Podobne artykuły
Rywalizacja dla najlepszych piekarzy świata. Zasady i nowości w regulaminie.Reprezentacja Europy do Pucharu Świata w PiekarstwieStarowicz, Wiejak i Szwarc – nasza reprezentacja w finale międzynarodowego konkursu o Puchar Louisa Lesaffre’a 2015Najważniejszym założeniem Mistrzostw Śląska jest kultywowanie śląskiej sztuki cukierniczej i deserowej z wykorzystaniem najnowszych technik oraz naturalnych produktów. Zawody mają również wpłynąć na rozwój branży cukierniczej w regionie, zachęcając do wdrażania nowoczesnych trendów, prezentowanych przez uczestników. To również pomysł na inną, ciekawszą promocję Śląska poprzez wiedzę, umiejętności i talenty uczestników, którzy zachwycą swoją pracą, a dokładnie smakiem i wyglądem konkursowych kompozycji.
Organizatorem Mistrzostw są SweetTARGi przy udziale młodych cukierników ze Śląska z Łukaszem Aniołem na czele i wsparciu mistrzyni cukiernictwa Bożeny Sikoń. Patronat medialny objęła redakcja czasopisma i portalu branżowego „Mistrz Branży’’. Mistrzostwa odbędą się 28 lutego 2015 r. w hali targowej nr 3 przy ul. Bytkowskiej 1B w Katowicach. Zmagania pierwszych zespołów rozpoczną się o godz. 10.00. W godzinach popołudniowych będzie rozstrzygnięcie.
Jury w składzie: Bożena Sikoń, Janusz Profus, Paweł Mieszała, Thierry Ayel, Michał Doroszkiewicz, wyłoni zwycięzców: I miejsce – nagroda 2000 zł, II miejsce – nagroda 1000 zł, III miejsce – 500 zł.
Zapraszamy wszystkich chętnych.
Konkurs ma charakter otwarty i jest adresowany do osób pracujących w cukierniach, restauracjach, hotelach oraz w instytucjach-organizacjach, które udokumentują swój związek z branżą gastronomiczną. Wypełnij formularz rejestracyjny (dostępny na www.sweettargi.fairexpo.pl) i prześlij go na adres mailowy: |
WIĘCEJ INFORMACJI
Szczegóły na stronie http://www.sweettargi.fairexpo.pl/konkursy2015.php
Pytania w sprawie regulaminu prosimy kierować do Bożeny Sikoń,
tel. 600 490 718.
Jury I Mistrzostw Śląska w serwowaniu deseru na talerzu
Bożena Sikoń-Wojtal, Mistrz Cukiernictwa
Przewodnicząca Jury, Szef Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, kreator smaku i dekoracji cukierniczych, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji w szkole Lenotre, w szkole Yssingeaux k. Lyonu i Barcelonie. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski. W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak „Warsztaty smaku”, „Łakocie Bożeny Sikoń” w telewizji KUCHNIA+ oraz juror w „Polskim Turnieju Wypieków” w telewizji TLC. Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Podczas szkoleń duży nacisk kładzie na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków, struktur, tak by przygotowane ciasta, torty i desery były w pełni zharmonizowane.
Janusz Profus
Jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników, maestro czekolady firmy Wedel. W zawodzie pracuje od 1989 r., był związany z wiodącymi firmami cukierniczymi w Polsce. Wykładał w Warszawskiej Szkoły Cukierniczej. Jako znany i ceniony fachowiec gościł w licznych programach telewizyjnych i radiowych. Jest autorem publikacji fachowych i współautorem francuskiej książki „Escales d’exception”. Na swoim koncie ma wiele sukcesów:
• 1. miejsce w Mistrzostwach Polski Cukierników (Warszawa, 1996),
• 7. miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników (Stuttgart, 1997),
• 3. miejsce w konkursie dekoracji z karmelu (Lyon, 1998),
• 3. miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników (Brno, 1999).
Od lat jako trener przygotowuje ekipy polskich cukierników, które zajmują czołowe miejsca w międzynarodowych konkursach: 4. miejsce w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników (Barcelona, 1998), 4. miejsce w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników (Lizbona, 2000), 1. miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników (Wiesbaden, 2001), 2. miejsce w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników (Poznań, 2002). Przygotowywał polską ekipę do Mistrzostw w Las Vegas i brał w nich udział jako juror. Za wkład w szkolenie uczniów został odznaczony medalem Ministra Edukacji. Otrzymał również Złoty Medal im. J. Kilińskiego za zasługi dla polskiego rzemiosła, a także Odznakę Honorową Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.
Od lat wspiera ciekawe inicjatywy cukiernicze. Jest pomysłodawcą i współorganizatorem targów branży cukierniczo-lodziarskiej EXPO SWEET, a także organizatorem wielu konkursów i mistrzostw podczas tych targów. Czekoladowe dzieła tworzone przez niego lub w Pracowni Rarytasów firmy Wedel, którą kieruje, trafiały do wielu znanych osobistości, stanowiły też ozdobę licznych imprez, nie tylko w Warszawie (np. naturalnej wielkości czekoladowy Mikołaj i Śnieżynka podczas mikołajkowych imprez na Nowym Świecie). Wspiera wiele akcji charytatywnych i zawsze znajduje czas dla kolegów cukierników, którzy chętnie korzystają z jego doświadczenia i wiedzy. Jako Maestro Czekolady firmy Wedel dba o wysoki poziom pralin produkowanych w Pracowni Rarytasów.
Paweł Mieszała
Kreatywny mistrz cukiernictwa z bogatym doświadczeniem oraz jeden z lepszych mistrzów szkolących. W latach 1995-2004 był wykładowcą w Europejskiej Szkole Mistrzów „Proffesional”, obecnie związany z Akademią Zeelandia.
W I połowie lat 90. odbywał staż w Cukierni Marcel Bonnaud w Lyonie oraz Cukierni Pierre Marcollini w Brukseli. Do tego należy dopisać staż w Akademii Cukiernictwa w Yssingeaux (1995) oraz w Elitarnej Szkole Cukierniczej Espai Sucre w Barcelonie (2012). W latach 1990-2011 wielokrotnie uczestniczył w światowych konkursach cukierniczych:
• 1995 Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników –Tokyo
• 1996 Mistrzostwa Świata Cukierników – Mediolan
• 1997 Puchar Świata Cukierników – Lyon
• 1997 Mistrzostwa Świata Cukierników IKF Stuttgart, kategoria Witryny Sklepowe (I miejsce)
• 1998 Mistrzostwa Świata Cukierników – Mediolan
• 1999 Indywidualne Mistrzostwo Polski Cukierników – Bydgoszcz
• 2001 Puchar Świata Cukierników – Lyon
• 2002 Lodowy Puchar Świata – Rimini
• 2003 Puchar Świata Cukierników – Lyon
• 2003 Wicemistrzostwo Świata na Międzynarodowym Festiwalu Rzeźby Lodowej – Poznań
• 2009 – Puchar Świata Cukierników – Lyon
• 2011 – Międzynarodowy Festiwal Rzeźby Lodowej
Jest cenionym trenerem i mistrzem szkolącym. W 2010 r. przygotowywał reprezentację Polski na Kulinarne Mistrzostwa Świata w Luksemburgu. Jego podopieczni odnosili sukcesy w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników: w 2000 r. w Lizbonie Marlena Szymaś zdobyła I miejsce, dwa lata później ten wynik powtórzył Michał Doroszkiewicz w Poznaniu. W 2013 r. szkolił Mariusza Góreckiego do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Rio de Janeiro.
Thierry Ayel
Francuski Szef Kuchni i Mistrz Cukiernictwa. Ukończył Technikum Gastronomii Małej i Dużej o profilu hotelarsko-gastronomicznym w Saint-Etienne we Francji. Doświadczenie zdobywał w wielu restauracjach Francji i Szwajcarii. Do Polski przyjechał turystycznie, ale został na stałe. W polskich restauracjach zgłębiał tajniki kuchni polskiej, jednocześnie dzieląc się wiedzą i doświadczeniem w zakresie smaków kuchni europejskiej. Był zastępcą szefa kuchni w Hotelu Best-Western Premium w Katowicach, a także szefem kuchni w Restauracji Kuchnia i Wino w Pszczynie. To on odpowiada za organizację Dni Kuchni Francuskiej w Zameczku Myśliwskim w Promnicach.
Obecnie prowadzi warsztaty kulinarne i cukiernicze dla profesjonalistów i amatorów w zaprzyjaźnionej restauracji Blu w Bielsku-Białej, włoskiej restauracji Avanti w Tychach, RM-Gastro w Ustroniu. Uczestniczy w pracach jury na konkursach kulinarnych i cukierniczych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Jego pasją jest cukiernictwo, a dokładnie odkrywanie i poznawanie nowych smaków i trendów. Tę pasję realizuje jako mistrz cukiernictwa w Restauracji Avanti w Tychach.
Michał Doroszkiewicz
Wykładowca Akademii Zeelandia, a zarazem technolog kreatywny rozwoju firmy. Mistrz Polski i Świata Młodych Cukierników, wielokrotny uczestnik Mistrzostw Świata Rzeźby Lodowej, brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej IKA w Erfurcie, uczestnik Pucharu Świata Cukierników – Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie. Brązowy medalista Coppa del Mondo della Gelateria 2014 w Rimini. Trener młodych cukierników na konkursy krajowe oraz międzynarodowe. Pochodzi z Białegostoku, skąd w wieku 15 lat wyjechał do Cukierni Kandulskiego w Poznaniu. Kolejne doświadczenia zdobywał m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Włoszech i Hiszpanii. Kocha podróże, które często łączy ze swoją cukierniczą pasją.