...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Śląsk ma mistrzostwa!

28 lutego 2015 r. szykujcie się na duże emocje! Poczujecie smak praw­dziwej rywalizacji, zobaczycie śląskie specjalności w nowym wyda­niu podczas I Mistrzostw Śląska w Serwowaniu Deseru na Talerzu. Zmagania będzie oceniać elita polskich cukierników i francuski szef kuchni!

Najważniejszym założeniem Mistrzostw Śląska jest kultywowanie śląskiej sztuki cukierniczej i deserowej z wykorzystaniem najnowszych technik oraz natural­nych produktów. Zawody mają również wpłynąć na rozwój branży cukierniczej w regionie, zachęcając do wdrażania nowoczesnych trendów, prezentowanych przez uczestników. To również pomysł na inną, ciekawszą promocję Śląska poprzez wiedzę, umiejętności i talenty uczestników, którzy zachwycą swoją pracą, a dokładnie smakiem i wyglądem konkursowych kompozycji.

 

Organizatorem Mistrzostw są SweetTARGi przy udziale młodych cukierników ze Śląska z Łukaszem Aniołem na czele i wsparciu mistrzyni cukiernictwa Bożeny Sikoń. Patronat medialny objęła redakcja czasopisma i portalu branżowego „Mistrz Branży’’. Mi­strzostwa odbędą się 28 lutego 2015 r. w hali targowej nr 3 przy ul. Bytkowskiej 1B w Katowicach. Zmagania pierwszych zespołów rozpoczną się o godz. 10.00. W godzinach popołudniowych bę­dzie rozstrzygnięcie.

Jury w składzie: Bożena Sikoń, Janusz Pro­fus, Paweł Mieszała, Thierry Ayel, Michał Doroszkiewicz, wyłoni zwycięzców: I miejsce – nagroda 2000 zł, II miejsce – nagroda 1000 zł, III miejsce – 500 zł.

Zapraszamy wszystkich chętnych.

   
 

Konkurs ma charakter otwarty i jest adresowany do osób pracujących w cukierniach, restauracjach, hotelach oraz w instytucjach-organizacjach, które udokumentują swój związek z branżą gastronomiczną. Wypełnij formularz rejestracyjny (dostępny na www.sweettargi.fairexpo.pl) i prześlij go na adres mailowy:
aniol-lukasz91@wp.pl.
Zgłoszenia są przyjmowane najpóźniej
do 14 lutego 2015 r.

 

 

WIĘCEJ INFORMACJI
Szczegóły na stronie http://www.sweettargi.fairexpo.pl/konkursy2015.php
Pytania w sprawie regulaminu prosimy kierować do Bożeny Sikoń,
tel. 600 490 718.

 


 

 Jury I Mistrzostw Śląska w serwowaniu deseru na talerzu

Bożena Sikoń-Wojtal, Mistrz Cukiernictwa

Przewodnicząca Jury, Szef Pracow­ni Cukierniczej tortownia.pl, kreator smaku i dekoracji cukierniczych, ab­solwentka wielu szkoleń zawodo­wych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji w szkole Lenotre, w szkole Yssingeaux k. Lyonu i Barcelonie. Laureatka konkursów krajo­wych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef pracowni cukierniczej w hotelu Jan III Sobieski. W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak „Warsztaty smaku”, „Łako­cie Bożeny Sikoń” w telewizji KUCHNIA+ oraz juror w „Polskim Turnieju Wypieków” w telewizji TLC. Autorka niezliczonych prze­pisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w ma­gazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Podczas szkoleń duży nacisk kładzie na umiejętność rozpozna­wania i łączenia smaków, struktur, tak by przygotowane ciasta, torty i desery były w pełni zharmonizowane.

Janusz Profus

Jeden z najsłynniejszych i najlep­szych polskich cukierników, maestro czekolady firmy Wedel. W zawodzie pracuje od 1989 r., był związany z wiodącymi firmami cukierniczymi w Polsce. Wykładał w Warszawskiej Szkoły Cukierniczej. Jako znany i ce­niony fachowiec gościł w licznych programach telewizyjnych i radio­wych. Jest autorem publikacji fa­chowych i współautorem francuskiej książki „Escales d’exception”. Na swoim koncie ma wiele sukcesów:
• 1. miejsce w Mistrzostwach Polski Cukierników  (Warszawa, 1996),
• 7. miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników (Stuttgart, 1997),
• 3. miejsce w konkursie dekoracji z karmelu (Lyon, 1998),
• 3. miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników (Brno, 1999).

Od lat jako trener przygotowuje ekipy polskich cukierników, któ­re zajmują czołowe miejsca w międzynarodowych konkursach: 4. miejsce w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników (Bar­celona, 1998), 4. miejsce w Mistrzostwach Świata Młodych Cu­kierników (Lizbona, 2000), 1. miejsce w Mistrzostwach Świata Cukierników (Wiesbaden, 2001), 2. miejsce w Mistrzostwach Świa­ta Młodych Cukierników (Poznań, 2002). Przygotowywał polską ekipę do Mistrzostw w Las Vegas i brał w nich udział jako juror. Za wkład w szkolenie uczniów został odznaczony medalem Mi­nistra Edukacji. Otrzymał również Złoty Medal im. J. Kilińskiego za zasługi dla polskiego rzemiosła, a także Odznakę Honorową Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego.

Od lat wspiera ciekawe inicjatywy cukiernicze. Jest pomysłodaw­cą i współorganizatorem targów branży cukierniczo-lodziarskiej EXPO SWEET, a także organizatorem wielu konkursów i mistrzostw podczas tych targów. Czekoladowe dzieła tworzone przez niego lub w Pracowni Rarytasów firmy Wedel, którą kieruje, trafiały do wielu znanych osobistości, stanowiły też ozdobę licznych im­prez, nie tylko w Warszawie (np. naturalnej wielkości czekolado­wy Mikołaj i Śnieżynka podczas mikołajkowych imprez na Nowym Świecie). Wspiera wiele akcji charytatywnych i zawsze znajduje czas dla kolegów cukierników, którzy chętnie korzystają z jego doświadczenia i wiedzy. Jako Maestro Czekolady firmy Wedel dba o wysoki poziom pralin produkowanych w Pracowni Rarytasów.

Paweł Mieszała

Kreatywny mistrz cukiernictwa z bogatym doświadczeniem oraz jeden z lepszych mi­strzów szkolących. W latach 1995-2004 był wykładowcą w Europejskiej Szkole Mistrzów „Proffesional”, obecnie związany z  Akademią Zeelandia.
W I połowie lat 90. odbywał staż w Cukierni Marcel Bonnaud w Lyonie oraz Cukierni Pierre Marcollini w Bruk­seli. Do tego należy dopisać staż w Akademii Cukiernictwa w Ys­singeaux (1995) oraz w Elitarnej Szkole Cukierniczej Espai Sucre w Barcelonie (2012). W latach 1990-2011 wielokrotnie uczestniczył w światowych konkursach cukierniczych:
• 1995 Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników –Tokyo
• 1996 Mistrzostwa Świata Cukierników – Mediolan
• 1997 Puchar Świata Cukierników – Lyon
• 1997 Mistrzostwa Świata Cukierników IKF Stuttgart, kategoria Witryny Sklepowe (I miejsce)
• 1998 Mistrzostwa Świata Cukierników – Mediolan
• 1999 Indywidualne Mistrzostwo Polski Cukierników – Bydgoszcz
• 2001 Puchar Świata Cukierników – Lyon
• 2002 Lodowy Puchar Świata – Rimini
• 2003 Puchar Świata Cukierników – Lyon
• 2003 Wicemistrzostwo Świata na Międzynarodowym Festiwalu Rzeźby Lodowej – Poznań
• 2009 – Puchar Świata Cukierników – Lyon
• 2011 – Międzynarodowy Festiwal Rzeźby Lodowej

Jest cenionym trenerem i mistrzem szkolącym. W 2010 r. przy­gotowywał reprezentację Polski na Kulinarne Mistrzostwa Świata w Luksemburgu. Jego podopieczni odnosili sukcesy w Mistrzo­stwach Świata Młodych Cukierników: w 2000 r. w Lizbonie Marlena Szymaś zdobyła I miejsce, dwa lata później ten wynik powtórzył Michał Doroszkiewicz w Poznaniu. W 2013 r. szkolił Mariusza Górec­kiego do Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Rio de Janeiro.

Thierry Ayel

Francuski Szef Kuchni i Mistrz Cukiernictwa. Ukończył Technikum Gastro­nomii Małej i Dużej o profilu hotelarsko-gastronomicznym w Saint-Etienne we Francji. Do­świadczenie zdobywał w wielu restauracjach Francji i Szwaj­carii. Do Polski przyjechał tu­rystycznie, ale został na stałe. W polskich restauracjach zgłę­biał tajniki kuchni polskiej, jedno­cześnie dzieląc się wiedzą i doświadczeniem w zakresie smaków kuchni europejskiej. Był zastępcą szefa kuchni w Hotelu Best-We­stern Premium w Katowicach, a także szefem kuchni w Restaura­cji Kuchnia i Wino w Pszczynie. To on odpowiada za organizację Dni Kuchni Francuskiej w Zameczku Myśliwskim w Promnicach.

Obecnie prowadzi warsztaty kulinarne i cukiernicze dla profesjona­listów i amatorów w zaprzyjaźnionej restauracji Blu w Bielsku-Bia­łej, włoskiej restauracji Avanti w Tychach, RM-Gastro w Ustroniu. Uczestniczy w pracach jury na konkursach kulinarnych i cukier­niczych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Jego pasją jest cukiernictwo, a dokładnie odkrywanie i poznawanie nowych smaków i trendów. Tę pasję realizuje jako mistrz cukiernictwa w Restauracji Avanti w Tychach.

Michał Doroszkiewicz 

Wykładowca Akademii Zeelan­dia, a zarazem technolog kreatywny rozwoju firmy. Mistrz Polski i Świata Młodych Cukier­ników, wielokrotny uczestnik Mi­strzostw Świata Rzeźby Lodowej, brązowy medalista Olimpiady Ku­linarnej IKA w Erfurcie, uczestnik Pucharu Świata Cukierników – Coupe du Monde de la Patisserie w Lyonie. Brązowy medalista Cop­pa del Mondo della Gelateria 2014 w Rimini. Trener młodych cukierni­ków na konkursy krajowe oraz międzynarodowe. Pochodzi z Białe­gostoku, skąd w wieku 15 lat wyjechał do Cukierni Kandulskiego w Poznaniu. Kolejne doświadczenia zdobywał m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Włoszech i Hiszpanii. Kocha podróże, które czę­sto łączy ze swoją cukierniczą pasją.

Więcej informacji:  www.sweettargi.fairexpo.pl



Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji