...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Wspólne dekorowanie ozdób w Pałacu Prezydenckim

Choinki z pierników, bombki z czekolady, lukier w tubce, kolorowe posypki – to wszystko pojawiło się w Pałacu Prezydenckim 19 grudnia br. podczas świątecznego spotkania Pary Prezydenckiej z dziećmi. W spotkaniu udział wzięli też znakomici polscy cukiernicy, szefowie kuchni oraz znani artyści.

Pięć dni przed świętami Bożego Narodzenia Para Prezydencka gościła w Pałacu dzieci z rodzin zastępczych oraz placówek opiekuńczych z całej Polski. Po krótkim i ciepłym przywitaniu Bronisław i Anna Komorowscy zaprosili nie tylko swoich najmłodszych gości do wspólnego dekorowania piernikowych i czekoladowych ozdób. Wszak "chodzi o to, żeby święta Bożego Narodzenia były miłe i smaczne" – przyznał z uśmiechem prezydent RP, który wspólnie z małżonką z ochotą przyłączył się do zdobienia czekoladowej bombki.

Po raz kolejny towarzyszyli im mistrzowie cukiernictwa oraz szefowie kuchni. Wśród nich byli: Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus, Bożena Sikoń, Aleksandra Sowa, Iga Sarzyńska, Marta Truskolawska, Tomasz Deker, Paweł Małecki, Paweł Mieszała, Michał Doroszkiewicz, Wojciech Modest Amaro, Joanna Ochniak, Marcin Budynek, Dariusz Struciński, Marek Widomski, a także Robert Główka. To dzięki nim "Sala Kolumnowa zamieniła się w jedną wspaniałą cukiernię", przyznała Anna Komorowska, małżonka prezydenta RP.

Zgodnie z tradycją świątecznych spotkań w Pałacu Prezydenckim pojawili się również artyści. W tym roku można było spotkać m.in. piosenkarkę i aktorkę Nataszę Urbańską, kompozytora Romualda Lipko (Budka Suflera), lekkoatletę Tomasza Majewskiego z rodziną, projektantkę mody Agnieszkę Maciejak oraz projektantkę biżuterii Anną Orską.

Wszyscy z równą pasją zabrali się do dekorowania piernikowych i czekoladowych bombek, a cukiernicy asystowali młodszym i starszym gościom przy pracy. Dbali, by kolorowa czekolada miała odpowiednią konsystencję, dzięki której łatwiej nanosi się delikatne zdobienia; w razie potrzeby pomagali stworzyć koncepcję dekoracji, czyli podpowiadali, jak ułożyć elementy dekoracyjne na piernikach i czekoladzie, jakich użyć posypek, żeby całość stanowiła piękną bożonarodzeniową ozdobę.

Co się stało z ręcznie zdobionymi, jadalnymi ozdobami? Czekoladowe bombki dekorowane przez prezydenta Bronisława Komorowskiego i jego małżonkę Annę Komorowską trafiły na aukcję charytatywną, natomiast pozostałe łakocie przyozdobiły żywą choinkę w Sali Kolumnowej lub powędrowały z dziećmi do domu.

Inną tradycją spotkań w Pałacu Prezydenckim są oczywiście prezenty przygotowywane przez polskich cukierników dla Pary Prezydenckiej.

Więcej zdjęć w fotogalerii


Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!

fot. Michał Gmitruk, gmitruk.com

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji