...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Karmelowa Baletnica

"To jedna z ciekawszych prac, które udało mi się do tej pory wykonać i którą na zawsze zapamiętam. Dlaczego? Podczas Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Sao Paulo, w listopadzie 2013 r., nie starczyło mi czasu, żeby ją dokończyć. Po paru miesiącach przygotowałem ją ponownie, specjalnie dla Czytelników „Mistrza Branży”."

Sprzęt

  • lampa do karmelu,
  • palnik gazowy,
  • wiatrak,
  • 3 ranty: o średnicy 28 cm, 24 cm, 18 cm,
  • forma do kul,
  • winyl (folia PCV),
  • forma baletnicy.


Produkty

  • izomalt,
  • barwnik spożywczy: brązowy, żółty, biały.


Karmel w kolorze cielistym

  • 4,5 kg izomaltu,
  • 30 kropel barwnika brązowego,
  • 5 kropel barwnika żółtego,
  • biały (nie przeźroczysty).


Elementy podtrzymujące baletnicę

  • karmelowa obręcz,
  • 4 kule przy dolnej stopie,
  • kok.


Karmel w formie
Karmel podgrzewamy do temperatury około 130oC (dzięki temu nie będą się tworzyć pęcherzyki powietrza w zastygniętym karmelu) i wylewamy do 4 różnych form baletnicy (tułów, nogi, ręce, głowa). Wypełniamy również formę podstawy o średnicy 24 cm. W rantach o średnicy 28 cm i 18 cm, owiniętych winylem, przygotowujemy dekoracyjne obręcze.

Składanie baletnicy
Na tym etapie bardzo ważne jest dobre przyklejenie tułowia do nóg. Następnie doklejamy ręce oraz karmelową obręcz do podstawy (zwracając uwagę na utrzymanie pionu). Palnikiem dobrze podgrzewamy podstawę oraz górną część obręczy, na której oprze się łydka baletnicy. U podstaw obręczy, z obu jej stron, doklejamy 4 kule, które dodatkowo będą stabilizować i podtrzymywać figurę z karmelu.

 

Strój baletnicy
Z karmelowej wstążki przygotowujemy baletki oraz pasy okalające tułów. Do wykonania spódnicy potrzebna będzie szersza wstęga karmelu (ok. 15-20 cm). Z wałeczka formujemy pasek spódnicy.

 

Włosy
Złote wstążki z karmelu, przycięte pod kątem 45o, posłużą za włosy. Poszczególne pasma „włosów” łączymy do wcześniej przyklejonego koka. Opadające pasma posłużą do zamaskowania łączenia rąk z tułowiem. Następnie doklejamy kulę i większą dekoracyjną obręcz przy dłoni. Na koniec łączymy kwiat który przyklejamy do koła.
 
Mariusz Górecki, cukiernik, praktyki: Cukiernia Kuczora, Września

 

 

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji