"To jedna z ciekawszych prac, które udało mi się do tej pory wykonać i którą na zawsze zapamiętam. Dlaczego? Podczas Mistrzostw Świata Młodych Cukierników w Sao Paulo, w listopadzie 2013 r., nie starczyło mi czasu, żeby ją dokończyć. Po paru miesiącach przygotowałem ją ponownie, specjalnie dla Czytelników „Mistrza Branży”."
Sprzęt
- lampa do karmelu,
- palnik gazowy,
- wiatrak,
- 3 ranty: o średnicy 28 cm, 24 cm, 18 cm,
- forma do kul,
- winyl (folia PCV),
- forma baletnicy.
Produkty
- izomalt,
- barwnik spożywczy: brązowy, żółty, biały.
Karmel w kolorze cielistym
- 4,5 kg izomaltu,
- 30 kropel barwnika brązowego,
- 5 kropel barwnika żółtego,
- biały (nie przeźroczysty).
Elementy podtrzymujące baletnicę
- karmelowa obręcz,
- 4 kule przy dolnej stopie,
- kok.
Karmel w formie
Karmel podgrzewamy do temperatury około 130oC (dzięki temu nie będą się tworzyć pęcherzyki powietrza w zastygniętym karmelu) i wylewamy do 4 różnych form baletnicy (tułów, nogi, ręce, głowa). Wypełniamy również formę podstawy o średnicy 24 cm. W rantach o średnicy 28 cm i 18 cm, owiniętych winylem, przygotowujemy dekoracyjne obręcze.
Składanie baletnicy
Na tym etapie bardzo ważne jest dobre przyklejenie tułowia do nóg. Następnie doklejamy ręce oraz karmelową obręcz do podstawy (zwracając uwagę na utrzymanie pionu). Palnikiem dobrze podgrzewamy podstawę oraz górną część obręczy, na której oprze się łydka baletnicy. U podstaw obręczy, z obu jej stron, doklejamy 4 kule, które dodatkowo będą stabilizować i podtrzymywać figurę z karmelu.
Strój baletnicy
Z karmelowej wstążki przygotowujemy baletki oraz pasy okalające tułów. Do wykonania spódnicy potrzebna będzie szersza wstęga karmelu (ok. 15-20 cm). Z wałeczka formujemy pasek spódnicy.
Włosy
Złote wstążki z karmelu, przycięte pod kątem 45o, posłużą za włosy. Poszczególne pasma „włosów” łączymy do wcześniej przyklejonego koka. Opadające pasma posłużą do zamaskowania łączenia rąk z tułowiem. Następnie doklejamy kulę i większą dekoracyjną obręcz przy dłoni. Na koniec łączymy kwiat który przyklejamy do koła.
Mariusz Górecki, cukiernik, praktyki: Cukiernia Kuczora, Września