Jesteś właścicielem małej piekarni, cukierni lub lodziarni, zatrudniasz do 9 pracowników? Chcesz, żeby Twój zakład był bezpiecznym miejscem pracy? Potrzebujesz fachowej porady? Weź udział w bezpłatnym szkoleniu organizowanym przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Katowicach podczas targów SweetTARGI.
Podobne artykuły
Szkolenie ATTIBASSI towarzyszące targom - SweetTARGi 2014Dlaczego i z czego warto się szkolićEfektowny powrót Sweettargów w Katowicach - oczami wystawcyBezpłatne szkolenie odbędzie się 28 lutego br. o godzinie 11.00, tj. w pierwszym dniu VI Targów Piekarniczych, Cukierniczych i Lodziarskich Sweet TARGi 2015 w Katowicach. W trakcie szkolenia specjaliści Okręgowego Inspektoratu Pracy w Katowicach wyjaśnią, jakie wymagania prawne i standardy bhp powinien spełnić pracodawca, aby uczynić zakład bardziej bezpiecznym. Szkolenie jest organizowane w ramach programu „Zdobądź dyplom PIP”.
Pracodawco, zgłoś swój udział
Liczba miejsc na szkoleniu jest ograniczona. Pracodawcy zainteresowani udziałem w szkoleniu otrzymują bezpłatne wejściówki na SweetTARGi oraz poradniki z zakresu prawa pracy i BHP. Pracodawców zainteresowanych udziałem w szkoleniu prosimy o kontakt z Sekcją Promocji OIP Katowice, tel. 32 604 16 15 lub mailowo promocja@katowice.pip.gov.pl w terminie do 31 stycznia br.
-------
Program „Zdobądź dyplom PIP”
- jest adresowany dla pracodawców prowadzących zakłady produkcyjne, handlowe i usługowe, z których działalnością wiążą się zagrożenia zawodowe i zdrowotne, zatrudniający do 9 pracowników. W ramach działań na rzecz poprawy poziomu bezpieczeństwa pracy i stanu praworządności w stosunkach pracy grupa ta może zostać rozszerzona o pracodawców zatrudniających do 20 pracowników.
Program pozwala przedsiębiorcy samodzielnie zlokalizować nieprawidłowości w zakładzie, ocenić skalę problemów i zagrożeń, a następnie wyeliminować je w określonych terminach. Łączny czas realizacji programu nie powinien być dłuższy niż 6 miesięcy.
3 kroki do zdobycia Dyplomu PIP
1. Pracodawca, który zgłosi się do programu, przechodzi bezpłatne szkolenie przeprowadzone przez ekspertów Okręgowych Inspektoratów Pracy w całej Polsce. Podczas szkolenia zyskasz wiedzę, jak korzystać z listy kontrolnej, jaki jest czas przeznaczony na realizację programu i dostosowanie zakładu pracy. Przez cały czas realizacji programu prewencyjnego przedsiębiorca może zwrócić się do inspektorów pracy o udzielenie wskazówek, fachowej pomocy.
2. Przy pomocy Listy kontrolnej z komentarzem i korzystając z pomocy inspektora pracy pracodawca identyfikuje problemy i nieprawidłowości występujące w zakładzie, ocenia ich skalę oraz określa sposoby i terminy ich likwidacji.
Materiały informacyjne wraz z listą kontrolną znajdują się na stronie internetowej PIP: http://www.pip.gov.pl/html/pl/prewencja/zdobadz_dyplom_pip/aplikacja/
3. Pracodawca wyeliminowuje nieprawidłowości i przechodzi przez audyt. Podczas audytu inspektor pracy oceni stopień dostosowania zakładu do obowiązujących przepisów. Pozytywna ocena uprawnia do uzyskania Dyplomu PIP.
Więcej informacji: Okręgowy Inspektorat Pracy, Sekcja Promocji OIP Katowice, tel. 32 604 16 15 lub 604 16 06, e-mail: promocja@katowice.pip.gov.pl