Dekoracje jak ornamenty zawsze wyglądają elegancko na torcie, pod warunkiem, że są wykonane perfekcyjnie. Ich wykonanie nie musi być trudne. Wystarczy spojrzeć, jak Flo Gollini łatwo i szybko przygotowała słodkie ornamenty, od tych prostych po bogato zdobione.
Tort na 130 porcji
Lista produktów firmy Modecor
Surowce
• 3 torty o średnicy 30 cm, 15 cm, 10 cm i wysokości 10 cm
• 1 tort o średnicy 21 cm i wysokości 5 cm
• masa cukrowa Elite (3 kg)
• pasta cukrowa Facile, kolor: biały (500 g), słoneczny żółty (500 g)
• barwnik w żelu Colorgel, kolor: jasnożółty, biały lodowy, granatowy
• barwnik w sprayu: srebrny
• barwnik w proszku: srebrny
• barwnik w proszku: biały, perłowy
• róże i liście z gumpaste
Akcesoria
• kratka modelarska
• Design mould . formy Drappeggio oraz Damascato do przygotowania płaskich dekoracji
• zdobnik
• pędzel z dozownikiem
• silikonowa mata
• wałek z prowadnicami
• polietylenowy wałek 50 cm
• packa do wygładzania
• druciki do kwiatków (26)
• białe pręciki do kwiatków
• nylonowy pędzel
• kulki modelarskie
• klej spożywczy
Flo Gollini |
Masę cukrową Elite podziel na dwie części. Używając barwników w żelu, jedną zabarw na żółto, drugą – na śnieżnobiało. Gotowe masy rozwałkuj na grubość 5 mm i nałóż na torty (zdj. 1).
Do przygotowania ornamentów użyj form: Drapeggio oraz Damascato, a także masę cukrową Facile w kolorze słonecznym oraz białym (zdj. 2).
Prosto i szybko z Modecor |
Przy pomocy wałka z prowadnicami rozwałkuj masę Facile na grubość 2 mm (zdj. 4).
Formę delikatnie oprósz skrobią kukurydzianą, nałóż masę i przyciśnij ją. Wałkiem wyrównaj powierzchnię masy do krawędzi formy (zdj. 5).
Pędzelkiem z dozownikiem wody zwilż powierzchnię masy. Końcówką zdobnika usuń z formy zbędne elementy masy (zdj. 6).
Przyłóż formę do boku tortu i przytrzymaj dłonią (zdj. 7), żeby dekoracja przykleiła się do jego powierzchni. Następnie delikatnie odciągaj elastyczną formę (zdj. 8).
W podobny sposób przygotuj dekoracyjne ornamenty dla pozostałych pięter tortu (zdj. 9A, B).
Po złożeniu tortu użyj gotowych dekoracji kwiatowych i listków. Dla lepszego efektu zabarw listki z gumpaste srebrnym perłowym sprayem (zdj. 10).
Na szerszej podstawie tortu umieść różę wykonaną z gumpaste, używając kleju jadalnego (zdj. 11).
Kwiatową dekorację ozdób pączkami i kwiatami z masy Elite zabarwionej na różne odcienie niebieskiego (do uzyskania różnych odcieni niebieskiego użyj granatowego barwnika w żelu Colorgel). Kwiaty udekoruj białymi pręcikami, które upudruj białym i perłowym barwnikiem w proszku (zdj. 12).
Pędzelkiem nakładaj srebrny barwnik w proszku na ornamenty wykonane z białej masy Facile (zdj. 13).
Z masy cukrowej zrób małe kulki, przyciskając każdą na środku zdobnikiem tak, aby je delikatnie rozpłaszczyć. Drobne elementy przyklej przy użyciu pędzelka z dozownikiem (zdj. 14).
Flo Gollini, dekoratorka tortów w firmie Modecor
zobacz ofertę produktów Modecor w Katalogu produktów >>