W związku z ogromnym zainteresowaniem szkoleniem ze znakowania żywności hurtownia A.J. Motyl postanowiła zorganizować dodatkowy termin – 02 lutego 2015r.
Podobne artykuły
Praktyczne kwestie znakowania wyrobów cukierniczychNowe zasady znakowania żywności – jak wyeliminować błędy na etykietach?Znakowanie żywności - szkolenie (update)Szkolenie adresowane jest do branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej, prowadzone jest przez ekspertkę w dziedzinie znakowania Wiolettę Bogusz-Kaliś. Zapraszamy na rzetelne i fachowe szkolenie ze znakowania żywności opakowanej i nieopakowanej, podczas którego poza omówieniem obowiązkowych wymagań co do znakowania, przedstawione będą dokumenty pomocnicze Komisji Europejskiej, ułatwiające stosowanie i interpretację nowego rozporządzenia.
Termin szkolenia: 02 lutego 2015 r.
Zgłoszenia do 27 stycznia 2015, liczba miejsc jest ograniczona.
PROGRAM SZKOLENIA:
CZĘŚĆ I – Opracowanie etykiety zgodnie z nowymi wymaganiami
1. Najważniejsze zmiany w znakowaniu, które wprowadza nowe rozporządzenie.
2. Omówienie danych wymaganych na etykiecie tj. ustalanie nazwy, wykaz składników, w tym składniki alergenne, substancje dodatkowe, ilościowa zawartość składników, kategorie składników, oraz pozostałe jak data minimalnej trwałości, dane producenta, kraj lub miejsce pochodzenia.
3. Przykłady etykiet poprawnie i błędnie opracowanych.
CZĘŚĆ II – Zasady znakowania żywności nieopakowanej
1. Wymagania znakowania żywności nieopakowanej – rozporządzenie 1169/2011.
2. Wymagania znakowania żywności nieopakowanej – przepisy krajowe.
3. Sposób udostępniania informacji o żywności nieopakowanej.
CZĘŚĆ III – Opracowanie tabeli wartości odżywczej na etykietę
1. Nowe zasady znakowania żywności wartością odżywczą.
2. Informacje obowiązkowe oraz dobrowolne.
3. Zbieranie informacji o zawartości składników odżywczych w produkcie.
4. Wykonywanie obliczeń wartości energetycznej.
5. Opracowanie tabeli wartości odżywczej.
6. Zaokrąglanie wartości liczbowych w tabeli – przewodnik KE.
7. Przykłady oznakowania obowiązkową i dobrowolną wartością odżywczą.
CZĘŚĆ IV - Pytania i dyskusje
Zgłoszenia i informacje:
Dorota Pastwa, Dyrektor Handlowy
A.J. Motyl PPRS Sp. z o.o.
Pierwsze 47A, Bystrzejowice
21-050 Piaski
tel. 81 582 17 77 w. 25, 697 979 677
dorotapastwa@apc.com.pl