...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Weronika Stimma i Michał Palarczyk na 5. miejscu

17-18 stycznia br. we włoskim Rimini odbyły się Mistrzostwa Świata Młodych Cukierników, w których Polskę reprezentowali Weronika Stimma i Michał Palarczyk. Choć młodzi Polacy spisali się na medal i dali z siebie wszystko, nie przebili się przez koalicję Japończyków, Francuzów i Tajwańczyków.

W mistrzostwach, organizowanych według pomysłu znanego włoskiego cukiernika Roberto Rinaldiniego, mogą brać udział zawodnicy do 23. roku życia. W tej stawce Weronika i Michał byli najmłodsi i prawdopodobnie jako jedyni mieli najkrótszy staż cukierniczy (Michał jeszcze nie ukończył szkoły). Niespełna 20-letnim Polakom przyszło rywalizować z 8 drużynami z Brazylii, Australii, Chorwacji, Japonii, Francji, Singapuru, Tajwanu oraz Rosji.

Zmagania trwały aż dwa dni, ale liczba zadań konkursowych wymagała od zawodników wytężonej pracy. Uczestnicy mieli przygotować deser w pucharku, bankietówki z ciasta francuskiego, praliny czekoladowe, tort czekoladowy, a także eksponaty z czekolady i karmelu. Wszystkie prace miały nawiązywać do tematu Mistrzostw, który brzmiał „Jedzenie w stylu włoskim”.

Po pierwszym dniu nastroje w polskiej drużynie były optymistyczne. Wprawdzie organizatorzy nie podali cząstkowych wyników, ale nieoficjalnie udało się dowiedzieć, że jurorzy bardzo wysoko oceniono polskie praliny, choć okazały się niedoważone. Całkiem dobre oceny zebrały także bankietówki naszej drużyny. Za to zdecydowanie najlepiej wypadł doping polskiej drużyny. Nie od dziś wiadomo, że Polacy mają najlepszych kibiców w każdej dyscyplinie. Cukiernictwo nie mogło być wyjątkiem – każdy rodak spotkany na SIGEP dostał informacje o godzinach wydawania produktów przez naszą drużynę i, jeśli tylko mógł, meldował się na trybunach, by dodawać otuchy młodym zawodnikom.

Drugi dzień upłynął głównie pod znakiem eksponatów z czekolady i karmelu. Była to najbardziej widowiskowa konkurencja, ale też najbardziej wymagająca. W eksponatach liczy się przede wszystkim doświadczenie. Dzieła Japończyków, Francuzów, zawodników z Tajwanu i reprezentantów Singapuru zdecydowanie wyróżniały się na tle pozostałych ekip. Nie wiemy, jak oceniono polskie eksponaty, ale zdaniem polskiego jurora noty były dobre i plasowały Weronikę i Michała w środku stawki.

Na godzinę przed ogłoszeniem wyników wszystkie miejsca na trybunach i wokół nich były szczelnie wypełnione widzami. Oczywiście polscy kibice, pomimo że nie stanowili najliczniejszej grupy, wyróżniali się i to w pozytywnym znaczeniu. Gdyby jury przyznawało nagrodę za doping, pierwsze miejsce zdobyliby bezdyskusyjnie.

Kiedy ogłoszono pierwsze i drugie miejsca dla Japonii i Francji, w polskich kibicach tliła się jeszcze nadzieja, że może brąz przypadnie Weronice i Michałowi. Jurorzy zadecydowali inaczej – ostatnie miejsce na podium zajęła reprezentacja Tajwanu, która zgarnęła nagrodę za najlepszy eksponat z karmelu (prawdopodobnie ten fakt zadecydowało o uplasowaniu tej ekipy na 3. miejscu w klasyfikacji ogólnej). Pierwsze miejsce także przypadło azjatyckim wyspiarzom – Japończykom. Japonia to kraj, który słynie z perfekcjonizmu i umiejętności szybkiego uczenia się. Drugie miejsce zajęli reprezentanci Francji, która dla odmiany mogłaby uchodzić za źródło tradycji światowego cukiernictwa. Prace obydwu drużyn były bardzo zbliżone jakościowo, więc jury nie miała łatwego zadania, aby wskazać zwycięzcę.

fot. Aleksandra Sowa

Mimo że Weronika i Michał nie dostali się na podium, osiągnęli bardzo dużo. Mamy nadzieję, że te młode perełki polskiego cukiernictwa nie zostaną zmarnowane. Weronika Stimma już pracuje w Cukierni Sowa, natomiast Michał Palarczyk za kilka miesięcy kończy szkołę i będzie szukał swojego miejsca w branży. Nigdzie na świecie tak utalentowani ludzie nie muszą szukać pracy, bo to raczej dobra praca szuka ich. Liczymy, że i w Polsce niedługo nadejdą czasy, w których laureaci i uczestnicy konkursów krajowych i zagranicznych będą dostrzegani oraz odpowiednio docenieni przez pracodawców. Warto tu przypomnieć, że tegoroczne mistrzostwa we Włoszech odbywały się pod hasłem „Przyszłość cukiernictwa jest w rękach młodzieży”. Ta sentencja jest prawdziwa także w Polsce i chyba najwyższy czas, abyśmy wszyscy o niej pamiętali.

 

   
 

Firmy i ludzie zaangażowani w przygotowania Weroniki i Michała
Wyjazd Weroniki Stimma i Michała Palarczyka na prestiżowe mistrzostwa do Włoch był możliwy dzięki wsparciu organizatorów Expo Sweet, którzy przykładają bardzo dużą wagę do rozwoju zawodowego młodzieży i od kilku lat finansują przygotowanie polskich ekip na tego typu imprezy. Ogromnego wsparcia udzieliła także Cukiernia Sowa, która udostępniła swoją pracownię, surowce i najlepszych fachowców, służących niezbędną wiedzą podczas przygotowań i treningów.
Trenerem polskiej drużyny był Mariusz Buritta (Cukiernia Sowa), który z powodów osobistych nie mógł przyjechać do Włoch. Menadżerem i drugim trenerem był Michał Doroszkiewicz (Zeelandia).
W szkolenia młodych zawodników włączyli się Maciej Pięta z Cukierni Kachlicki (szkolenia z zakresu prac w karmelu) oraz Jacek Zięba i Mieczysław Chojnowski z firmy ZT Kruszwica (odpowiedzialni za tort i ciasto francuskie).
Pomimo bardzo krótkiego czasu na przygotowania efekty treningów okazały się na tyle obiecujące, że fachowcy wróżyli Weronice i Michałowi realną szansę zdobycia miejsca na „pudle”.

 

 Redakcja "Mistrza Branży" dziękuje Pani Aleksandrze Sowie za udostępnienie zdjęć z Rimini.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji