...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH

Śladem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia

Eliminacje do finału XVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz za nami. Przypomnijmy, jak to się wszystko zaczęło? Kogo zobaczymy w kwietniowych finałach?

Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz ma już swoją historię. Zaczęło się w 1995 r., kiedy po raz pierwszy zorganizowano Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Ciastkarz i Piekarz. Dopiero od 2005 r. - w związku z wprowadzoną zmianą w klasyfikacji szkolnictwa zawodowego - przemianowano Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz. I tak jest do dziś.

Inicjatorzy, idea, realizacja

Inicjatorkami turnieju były m.in.: ówczesna wizytator Teresa Wójcik oraz Barbara Wolek, nauczycielka metodyk WOM we Wrocławiu, późniejsza dyrektorka Zespołu Szkół Spożywczych (organizator Turniejów). W latach 90. turniej miał zasięg wojewódzki, następnie międzywojewódzki, aż w końcu impreza - dzięki staraniom organizatorów - zyskała rangę ogólnopolską (status Turnieju Ogólnopolskiego nadany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej).

Obecnie nad Turniejem czuwa Czesława Gersztyn, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych nr 5, obecna przy organizacji turnieju od samego początku. Tak dużego przedsięwzięcia nie dałoby się zrealizować bez udziału wielu zaangażowanych nauczycieli, rzemieślników, sponsorów, dla których turniej jest doskonałą formą promocji zawodu cukiernika i piekarza.

Turniej kształtuje u młodzieży umiejętność szlachetnej rywalizacji i potrzebę poszerzania wiedzy teoretycznej oraz doskonalenia umiejętności praktycznych. Przy okazji spotkań następuje wymiana doświadczeń, nawiązywanie znajomości i planowanie dalszej współpracy pomiędzy nauczycielami zawodu, jak i rzemieślnikami szkolącymi uczniów. Przed finalistami otwierają się możliwości zdobycia atrakcyjnej pracy w renomowanych zakładach rzemieślniczych.

Zasady kwalifikacji uczestników do finałów

1. Finały poprzedzone są eliminacjami na etapie szkolnym i wojewódzkim.

2. Do finału kwalifikuje się uczniów, którzy uzyskali za część teoretyczną i praktyczną minimum 80 punktów w etapie wojewódzkim.

3. Wyłania się najlepszych piekarzy i cukierników wg kryterium:

- I miejsce w województwie,  pozostali wg największej ilości punktów, lecz nie więcej niż dwóch przedstawicieli z województwa.

- maksymalna liczba punktów na etapie wojewódzkim wynosi 100 (30 pkt - za część teoretyczną, 70 pkt - za część praktyczną).

Eliminacje 2012

11 stycznia br. w „Kawiarni – Cukierni” Wincentego Wolaka we Wrocławiu odbył się etap wojewódzki XVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik dla województwa dolnośląskiego. Organizatorem był Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu. Zakwalifikowani do tego etapu uczniowie, uczący się w klasach programowo najwyższych w zawodzie cukiernik, zmagali się z różnymi zadaniami. Do wykonania mieli tort, ciasteczka bankietowe, babeczki z owocami i figurki marcepanowe.

Tematem przewodnim edycji jest „Euro 2012”. Tak wdzięczny temat rozbudził wyobraźnię uczestników. Jurorzy mogli podziwiać piękne prace uczniów, decydując tym samym o losie uczestników.

Wyniki

I miejsce zajął – Bartosz Cuper ZSZ nr 5 we Wrocławiu

II miejsce -Magdalena Wiśniewska ZS CKU w Legnicy

III miejsce Katarzyna Biskupowicz Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego w Jaworze

IV miejsce Mateusz Miziniak ZSZ nr 5 we Wrocławiu

Julia Mende laureatka III miejsca

Mateusz Miziniak w trakcie pracy nad figurkami z marcepanu

Katarzyna Biskupowicz Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego w Jaworze

Zwycięska praca Bartosza Cupera z ZSZ nr 5 we Wrocławiu

Praca Magdaleny Wiśniewskiej ZS CKU w Legnicy - II miejsce

Uczestnicy I Transgranicznego Konkursu w Zawodzie Piekarz

Transgraniczna rywalizacja młodych piekarzy

W tym roku w województwie dolnośląskim do etapu wojewódzkiego nie zakwalifikowali się uczniowie w zawodzie piekarz. Natomiast odbyła się z udziałem młodych piekarzy pierwsza transgraniczna rywalizacja w zawodzie piekarz, która była imprezą towarzyszącą turniejowi wojewódzkiemu w zawodzie cukiernik. Do międzynarodowej rywalizacji w zawodzie piekarz stanęło 5 uczniów ostatniego roku nauki z Drezna i 3 uczniów z województwa dolnośląskiego. Prace wykonane przez uczniów oceniała międzynarodowa komisja. Swoim kunsztem rzemieślniczym uczniowie mogli wykazać się, wykonując: chleb okolicznościowy, chałkę plecioną z 6 splotów, plecionkę dowolną z ciasta półcukierniczego (2 szt.), wyroby z ciasta wyborowego (5 szt.) – rogale, solanki, kajzerki i plecionki.

Zwycięzcami wśród uczniów z Drezna zostali:

I miejsce – Andeas Beduhn

II miejsce – Aguilla Wendolys

III miejsce- Julia Mende

Laureaci wśród Polaków:

I miejsce – Mateusz Sadowski z Bolesławca

II miejsce – Sławomir Malczewski z Wrocławia

III miejsce – Maciej Płóciennik z Jeleniej Góry

Uczniowie z Niemiec przy pracy

 

autor: Lidia Nestoruk

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji