...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Teoria i praktyka dla cukiernika w 1 multibooku!

„Cukiernik. Produkcja ciast cukierniczych” – to pierwszy w historii polskiej edukacji e-podręcznik do kształcenia zawodowego. Czytelny układ, konkretne informacje, przydatne schematy oraz profesjonalnie nakręcone filmy instruktażowe to jego najważniejsze walory. Multibook pojawił się na stronie MAMZ.

Nowy e-podręcznik nieprzypadkowo znalazł się na stronie Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego (MAMZ). Autorem projektu jest bowiem Szymon Konkol, inicjator MAMZ, który w 2013 r. wydał „Almanach cukierniczo-piekarski” w formie książkowej, a także udoskonala własną platformę e-learningową dla uczniów kształcących się w zawodzie cukiernik lub piekarz. Te doświadczenia nie poszły na marne – powstał e-podręcznik, przemyślany i profesjonalnie przygotowany, a przede wszystkim praktyczny w nauce zawodu.

Jak czytamy we wstępie opracowania, jest to publikacja "kierowana głównie do uczniów i słuchaczy szkół zawodowych oraz placówek kształcenia ustawicznego przygotowujących do pracy w zawodzie technik technologii żywności oraz cukiernik". Czy zrewolucjonizuje nauczanie zawodowe? Zajrzeliśmy do środka nowego podręcznika.

Multibook w skrócie

Nowy multibook bazuje na informacjach zawartych w „Almanachu..." , ale w przeciwieństwie do pierwowzoru, będącego szerokim kompendium wiedzy z zakresu cukiernictwa i piekarstwa, koncentruje się na praktyce produkcyjnej w wąskiej specjalizacji. W pierwszej części jest to produkcja ciast cukierniczych: ciasta drożdżowe, c. półfrancuskie, c. francuskie, c. kruche, c. biszkoptowe, c. biszkoptowo-tłuszczowe, c. parzone, c. piernikowe, c. zbijane, c. waflowe.

Każdy rodzaj ciasta został przedstawiony według klucza: opis procesu technologicznego, schemat produkcji, receptura oraz zestawienie wad wyrobów z danego ciasta. Co najważniejsze, w każdym rodziale znajduje się film instruktażowy z udziałem technologa, który prezentuje krok po kroku przygotowanie ciasta (w roli instruktora poznajemy Dariusza Kowalczewskiego z firmy Savpol). Dla lepszego ugruntowania wiedzy autor zapewnił gry edukacyjne (własnego autorstwa) w formie krzyżówki i popularnej gry "Milionerzy", oczywiście w wersji elektronicznej.

KLIKNIJ NA OKŁADKĘ, żeby obejrzeć

Ciąg dalszy nastąpi

Jak się dowiedzieliśmy,  jest to pierwsza część e-podręczników, których w sumie ma powstać aż 170 (!). W planach są multibooki poświęcone różnym kwalifikacjom zawodowym, nie tylko dla cukierników i piekarzy.

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji