autor: Dorota Sępkowska, autorka bloga cooking for Emily, www.cookingforemily.pl
RECEPTURA
120 g gorzkiej czekolady
120 g masła
100 g cukru
3 jajka
70 g kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczki soli
200 g nadzienia migdałowego Kandy Lauretta
migdały w skórkach do przybrania
Przygotowanie
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, zestawić z ognia, lekko przestudzić. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do czekolady dodać żółtka,sól, kawę, kakao i czekoladę, wymieszać łyżką a następnie dokładnie zmiksować.
Białka ubić na pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej delikatnie mieszając.
Ciasto piec 25 minut w temperaturze 180 stopni (w okrągłej formie o średnicy ok. 20 cm).
Po ostudzeniu ozdobić nadzieniem migdałowym Kandy Lauretta oraz migdałami.