autorka: Weronika Burszta
RECEPTURA
Spód
150g masła
100g mąki pszennej
50g cukru pudru
żółtko
Zagnieć ciasto z podanych składników. Formę do tarty wysmaruj masłem, wylep ciastem i schowaj do lodówki na pół godziny. Piecz 12-15 minut w 180oC.
Curd
3 cytryny
2 pomarańcze
2 duże mandarynki
4 jajka
4 żółtka
2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka masła
180 g cukru
Odkrój skórkę (bez albedo – białej części) z 2 cytryn, pomarańczy i mandarynki, następnie wyciśnij sok ze wszystkich owoców.
Wlej razem ze skórkami do rondelka, trzepaczką wymieszaj z pozostałymi składnikami. Gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje, następnie dodaj masło i przetrzyj przez sitko.
Beza
5 białek (używamy tych pozostałych ze spodu i nadzienia)
250 g cukru białego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, potem partiami, po łyżce, powoli dodawaj cukier, a na końcu skrobię. Pamiętaj, że miska musi być sucha, nie może być ani kropelki wody. Beza, gdy obrócisz miskę nad głowę, nie powinna spaść.
Na upieczonym spodzie rozprowadź curd, następnie uformuj bezę. Piecz 25 minut w 180oC. Zostaw w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Weronika Burszta prowadzi bloga kulinarnego od prawie 4 lat (www.dream-about-muffins.blogspot.com), jako cukiernik pracowała w restauracji La Folie we Wrocławiu, obecnie w kawiarni Giselle. Marzy o własnej kawiarni w przyszłości, lecz na razie spełnia się w pracy i na słodkich cateringach, które przygotowuje na wesela bądź urodziny. |