autorka: Anna Grochalska, Akademia Słodka Pasja
Czy wiecie, że nasza drożdżowa baba powędrowała przez Francję aż na południe Włoch i rozkochała w sobie Neapol? Swoją wędrówkę zawdzięcza królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, który rozpropagował ją we Francji, a następnie dzięki włoskim cukiernikom trafiła do Neapolu. Tu zrobiła prawdziwą furorę i stała się najsławniejszym deserem tego miasta i synonimem słów: „dobry”, „wspaniały”.
Włoska Baba' (Babba) najczęściej występuje w dwóch formach. Małe porcje piecze się w pojedynczych foremkach w kształcie podobnym do szklanek. Większe są pieczone w formach podobnych do tych, których używamy w Polsce do pieczenia naszych babek. Włoska Baba' nasączona jest ponczem. W wersji bezalkoholowej jest to syrop z dodatkiem goździków, liścia laurowego, pomarańczy i cytryn, natomiast wersja z alkoholem zawiera rum lub limoncello (likier cytrynowy). Najczęściej Baba' jest serwowana z poziomkami lub truskawkami i bitą śmietaną. Polecam ją wszystkim, którym znudziły się tradycyjne baby!
RECEPTURA
na 12 pojedynczych babeczek lub jedną dużą
Uwaga! Wszystkie składniki w temp. pokojowej
300 g mąki pszennej
50 g miękkiego masła
80 g cukru
5 jajek
25 g drożdży
szczypta soli
Drożdże pokruszyć, dodać szczyptę cukru, około 2 łyżki ciepłej wody i odstawić na około 15- 20 minut. Mąkę, masło, jajka, cukier i sól wymieszać krótko mikserem (hak do ciasta drożdżowego; można też wyrabiać ręcznie). Dodać drożdże i wyrabiać do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz.
Po tym czasie wymieszać jeszcze raz i przełożyć do foremek. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Piec w temp. 180 st. przez około pół godz. w małych foremkach lub około 1 godz. w dużej formie.
Poncz (wersja bezalkoholowa)
2 litry wody
skórka z pomarańczy i cytryny
2 liście laurowe
kilka goździków
ok. 600 g cukru
Wszystkie składniki gotujemy w garnku, aż zostanie nam około 1,5 litra ponczu.
Gotowym, ciepłym ponczem polewamy przestygniętą babkę. Możemy ją również zanurzyć delikatnie w ponczu.
Dodatkowo polewamy babkę ponczem bezpośrednio przed podaniem. Dekorujemy świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Anna Grochalska, autorka bloga www.bee-sweet.blogspot.com. Wymyśla nowe przepisy, piecze i dekoruje. Jej pasją są ciasta i desery, ale największą frajdę daje dekorowanie tortów i kruchych ciasteczek. Specjalizuje się w dekorowaniu z masy plastycznej oraz royal icing. Wspólnie z mężem prowadzi Akademię Słodka Pasja w Opolu. |