Znamy już wyniki finału XX Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, który odbył się we Wrocławiu w dniach 13-15 kwietnia 2015 r. Tematem przewodnim jubileuszowej edycji turnieju była „Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016”.
Podobne artykuły
Rzemiosło do lamusa?Jubileuszowa edycja Turnieju z AmbasadoremZaskakujące eliminacje w WielkopolsceKomitet Główny Turnieju zakwalifikował do finału 25 uczniów w zawodzie cukiernik i 20 w zawodzie piekarz z 13 województw. Przyczyny losowe wyeliminowały kilku uczestników. W czasie dwudniowej rywalizacji uczniowie klas trzecich zasadniczych klas zawodowych wykazali się gruntowną wiedzą teoretyczną i znakomitym przygotowaniem do realizacji zadań praktycznych. Jurorzy zgodnie twierdzili, iż uczestnicy są bardzo dobrze przygotowani. Od dwóch dekad trwania turnieju, organizatorzy pracowali nad podniesieniem prestiżu zawodu cukiernika i piekarza oraz przede wszystkim nad tym by turniej ewaluował tak by nadążać za nowymi trendami.
Organizatorami tegorocznej edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz, była: Dolnośląska Izba Rzemieślnicza we Wrocławiu, Zespół Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu oraz współorganizatorzy: Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników, Cukiernia Wincentego Wolaka we Wrocławiu, Stanisław Kibało - Piekarnia Leśnicka we Wrocławiu, Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP we Wrocławiu, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP we Wrocławiu .
Zwycięzcy XX Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik
I miejsce – Michał Wośkowiak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Grodzisku Wielkopolskim
II miejsce – Kinga Wojewodaz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Kwidzynie
III miejsce – Marlena Rybaczek z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
Zwycięzcy XX Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz
I miejsce – Mateusz Czarnecki z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
II miejsce – Mateusz Ursel z Zespołu Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu
III miejsce – Adrian Brandysiok z Zespołu Szkół Usługowo-Rzemieślniczych w Bytomiu
***
Prace cukierników oceniała Komisja w składzie:
przewodniczący - Wojciech Biegański
z-ca przewodniczącego - Elżbieta Miodek
z-ca przewodniczącego - Wincenty Wolak
Członkowie oceniający: Antoni Wojewodzic, Sergiusz Siemionko, Marian Tyszko, Aneta Palczewska (nauczyciel z Zespołu Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w Tczewie), Lucyna Prorok (nauczyciel z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach).
Prace piekarzy oceniała Komisja w składzie:
przewodniczący - Ryszard Grabarczyk
z-ca przewodniczącego Czesława Gersztyn
z-ca przewodniczącego Stefania Stefaniak
Członkowie oceniający: Henryk Frąckowiak, Zbigniew Korczowski, Jerzy Janyszek, Justyna Cyran (mistrz szkolący z Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle), Małgorzata Kendziora-Ptasznik (nauczyciel z Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy).
* * *
Sponsorzy XX Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz bez hojności których realizacja tego przedsięwzięcia nie była by możliwa to:
ZŁOTY SPONSOR:
- Cukiernia Wolak Wrocław
- Kibało - Piekarnia Leśnicka Wrocław
- Zespół Szkół Zawodowych nr 5 Wrocław
- Dolnośląska Izba Rzemieślnicza Wrocław
- Departament Edukacji Urzędu Miejskiego Wrocławia
SREBRNY SPONSOR:
- Backaldrin Polska Warszawa
- CDN Czesława Dzimira Gawin Wrocław
- CREDIN Polska Sobótka
- CSM Polska Warszawa
- Cukiernia "Pączuś" Ryszard Łuźniak Wrocław
- Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników Wrocław
- Piekarnia-Cukiernia Grabarczyk Wrocław
- Polmarkus Pyskowice
- Stowarzyszenie Cukierników, Lodziarzy i Karmelarzy Rzeczpospolitej Polskiej Warszawa
- ULDO POLSKA Wrocław
- Uniferm Poznań
BRĄZOWY SPONSOR:
- Braun Warszawa
- Cech Rzemiosł Różnych Wrocław
- Cukiernia Carolin & Simon Sergiusz Siemionko Wrocław
- Cukiernia Gondek Wrocław
- Cukiernia "Halutek" Halina Ciepiela Piechowice
- Cukiernia "Warszawska" Wojciech Biegański Wrocław
- GIKO Tarnowskie Góry
- GOODMILLS Młyn Diamant Grodzisk Wlkp.
- Komplet Polska Tarnowo Podgórne
- Młyn Stanisław Bociański Roman Kolanoś Nowy Tomyśl
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy Warszawa
- Puratos Polska Kostrzyn
- Savpol Wałbrzych
- Zakłady Tłuszczowe Kruszwica S.A. Kruszwica
- SPONSORZY:
- Cukiernia Andrzej Tyszko, Marian Tyszko Wrocław
- POAS Radzionków
Lidia Nestoruk