...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AK

Tajniki koreańskich smaków

„Tradycje kulinarne Korei” to już trzecia książka o kuchni orientalnej dr Magdaleny Tomaszewska-Bolałek, znanej Czytelnikom „Mistrza Branży”. 23 kwietnia, w dniu premiery, w warszawskim Muzeum Etnograficznym odbyło się spotkanie, w trakcie którego blisko sto osób miało okazję poznać zwyczaje żywieniowe Kraju Porannej Ciszy.

Po krótkim przywitaniu ze strony Agnieszki Tulczyńskiej, rzecznika prasowego Muzeum, oraz przedstawiciela wydawnictwa Hanami Radosława Bolałka wszystkich zebranych czekała mentalna podróż po smakach Korei. Autorka najnowszej książki, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, wciągnęła słuchaczy w świat orientalnej kuchni, która coraz bardziej oddziałuje na światowe trendy kulinarne. Znana orientalistka przedstawiła w pigułce spektrum tamtejszej kuchni, zachwycającej różnorodnością i przywiązaniem do tradycji. W Korei dużą wagę przywiązuje się do zbilansowanej diety i do tego, by jedzenie było świeże, odżywcze i… wydawało odpowiednie odgłosy (wszak koreański posiłek to doznanie holistyczne, wymagające zaangażowania wszystkich pięciu zmysłów). Dr Tomaszewska-Bolałek przybliżyła potrawy podstawowe, takie jak ryż, kleik lub dania z makaronem, czy przeróżne dodatki. Wśród nich  warto przytoczyć kimchi – czyli kiszone warzywa (nie tylko kapusta!), które zostały wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Nie zabrakło także wzmianki o koreańskich słodkościach i alkoholach, jak tteok (ciasteczka ryżowe) czy makgeolli (alkohol ryżowy 4-8%).

– „Tradycje kulinarne Korei” to książka przedstawiająca przede wszystkim historię kuchni koreańskiej na przestrzeni wieków. Zawiera ponadto ponad 20 przepisów, które można bez problemu przygotować z produktów dostępnych w Polsce – zdradziła autorka w rozmowie z „MB”.

Po spotkaniu przed autorką ustawiła się kolejka osób oczekujących na autografy. Warto dodać, że spotkanie z autorką stanowiło znakomite preludium przed lekturą samej książki – do czego serdecznie Państwa zachęcamy!

Redakcja „Mistrza Branży” objęła patronat medialny nad nową publikacją dr Tomaszewskiej-Bolałek.

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji