„Tradycje kulinarne Korei” to już trzecia książka o kuchni orientalnej dr Magdaleny Tomaszewska-Bolałek, znanej Czytelnikom „Mistrza Branży”. 23 kwietnia, w dniu premiery, w warszawskim Muzeum Etnograficznym odbyło się spotkanie, w trakcie którego blisko sto osób miało okazję poznać zwyczaje żywieniowe Kraju Porannej Ciszy.
Podobne artykuły
Cukierniczy trendbookSłodkości na 2022 - raport BaileysTsunami cake - nowy trend foodiesPo krótkim przywitaniu ze strony Agnieszki Tulczyńskiej, rzecznika prasowego Muzeum, oraz przedstawiciela wydawnictwa Hanami Radosława Bolałka wszystkich zebranych czekała mentalna podróż po smakach Korei. Autorka najnowszej książki, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, wciągnęła słuchaczy w świat orientalnej kuchni, która coraz bardziej oddziałuje na światowe trendy kulinarne. Znana orientalistka przedstawiła w pigułce spektrum tamtejszej kuchni, zachwycającej różnorodnością i przywiązaniem do tradycji. W Korei dużą wagę przywiązuje się do zbilansowanej diety i do tego, by jedzenie było świeże, odżywcze i… wydawało odpowiednie odgłosy (wszak koreański posiłek to doznanie holistyczne, wymagające zaangażowania wszystkich pięciu zmysłów). Dr Tomaszewska-Bolałek przybliżyła potrawy podstawowe, takie jak ryż, kleik lub dania z makaronem, czy przeróżne dodatki. Wśród nich warto przytoczyć kimchi – czyli kiszone warzywa (nie tylko kapusta!), które zostały wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Nie zabrakło także wzmianki o koreańskich słodkościach i alkoholach, jak tteok (ciasteczka ryżowe) czy makgeolli (alkohol ryżowy 4-8%).
– „Tradycje kulinarne Korei” to książka przedstawiająca przede wszystkim historię kuchni koreańskiej na przestrzeni wieków. Zawiera ponadto ponad 20 przepisów, które można bez problemu przygotować z produktów dostępnych w Polsce – zdradziła autorka w rozmowie z „MB”.
Po spotkaniu przed autorką ustawiła się kolejka osób oczekujących na autografy. Warto dodać, że spotkanie z autorką stanowiło znakomite preludium przed lekturą samej książki – do czego serdecznie Państwa zachęcamy!
Redakcja „Mistrza Branży” objęła patronat medialny nad nową publikacją dr Tomaszewskiej-Bolałek.