uczeń: Konrad Stanaszek z klasy III o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z ZS im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej
nauczyciel prowadzący: Krzysztof Maciejowski
Receptura
Spód
75g ciasteczek typu markiza
25g czekolady gorzkiej
10g masła
Ciasteczka rozdrobnić na okruszki a następnie dodać do nich roztopioną czekoladę wymieszaną z masłem. Całość wymieszać i wyłożyć foremki lub pierścienie cukiernicze cienką warstwą warstwą.
Masa malinowa
150g malin
100g śmietanki 36%
40g cukru
10g żelatyny
25g wody
Śmietankę ubić z cukrem, dodać zmiksowane maliny i wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną we wrzątku, a następnie przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotowy mus wylewamy do foremek na spód z ciasteczek.
Nadzienie
25g czekolady gorzkiej
25g śmietanki 36%
Czekoladę podgrzać razem z śmietanką, a następnie za pomocą worka cukierniczego wcisnąć do każdego musu odrobinę czekoladowego nadzienia. Całość można udekorować świeżymi owocami.