uczeń: Artur Nieckarz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
nauczyciel prowadzący: mgr inż. Karolina Mikołajczyk - Nieckarz
Składniki
Ciasto
- mąka 0,1 kg
- margaryna 0,05 kg
- żółtka 1sztuka
- cukier 0,03 kg
- proszek do pieczenia 0,001 kg
Wykończenie
- czekolada biała 0,05 kg
- dżem żurawinowy 0,05 kg
- śmietanka 30% 0,25 ml
- śmietanfix 1opakowanie
- cukier puder 0,01 kg
- owoce do dekoracji: truskawki, brzoskwinie, czerwone i białe winogrono, ananas z puszki, kiwi, mandarynki, pomarańcze,
- żel: sok owocowy + żelatyna
Wykonanie
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać nożem,
- żółtko utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, zagnieść na jednolitą masę,
- formę do traty wysmarować tłuszczem lub użyć formy pergaminowej,
- formę wylepić ciastem,
- piec w nagrzanym piekarniku do 180oC przez ok. 10-15 min, aż ciasto się zarumieni,
- ciasto wystudzić, na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę, którą posmarować wnętrze ciasta, wystudzić,
- na spodzie ciasta rozsmarować cienką warstwę dżemu,
- śmietankę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem i śmietanfiksem, wyłożyć na tartę,
- owoce umyć, oczyścić, pokroić i ładnie ułożyć na tarcie,
- z rozcieńczonego wodą soku z owoców z puszki i żelatyny przygotować żel, którym posmarować owoce, wstawić do lodówki do wychłodzenia.