uczeń: Bartosz Dąbrowski, Pomorskie Szkoły Rzemiosł Gdańsk
nauczyciel prowadzący: Maria Rybarczyk
SKŁADNIKI
Ciasto kruche
1 kg Margaryny (5 kostek)
0,5 kg Cukru
6 Jaj
0,5 l Wody
4 kg Mąki
Krem budyniowy
3 l Mleka
500g Cukru
300g Mąki
360g Skrobi
540g Margaryny
Owoce
3 Brzoskwinie
3 Mandarynki
2 Kiwi
300g Winogron
8 Truskawek
SPOSÓB WYKONANIA
Ciasto kruche
Margaryne z cukrem ubijać na wolnych obrotach, małym strumieniem wlewać jajka wodę i cały czas mieszać na wolnych obrotach i na koniec dodać mąke stopniowo z proszkiem do pieczenia i zamieszać. Gotowe ciasto uformować w foremce do babeczek i piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 10-15 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia
Krem budyniowy
Na samym początku ugotowac mleko po ugotowaniu poczekać aż przestygnie i dodać cukier, mąkę, skrobię i zamieszać. W osobnym naczyniu podbić margarynę i podgrzać (w zależności od twardości). Na końcu wrzucić ją do ugotowanego mleka z pozostałymi składnikami i zamieszać. Gdy krem będzie gotowy wlać w ostudzone babeczki i przyozdobic pokrojonymi owocami.
Smacznego!