...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Tarta na spodzie orzechowo-miodowym z malinami

autor: Marcin Ignaszak – zastępca kierownika produkcji w dziale dekoratorni w Cukierni Sowa. W zawodzie cukiernika od 25 lat. Laureat wielu konkursów cukierniczych, uczestnik szkoleń, m.in. w znanej szkole Lenôtre pod Paryżem.

Ulubione owoce latem: borówki, jeżyny, porzeczka czarna i czerwona, jagody, truskawki oraz maliny

Najlepsze jest to, co naturalne, świeże, polskie, i to, co kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedyś cały rok czekało się na truskawki, rabarbar, agrest, kwaśne porzeczki czy maliny, które najlepiej smakowały z ciastem drożdżowym lub lekkim biszkoptem. Rabarbar to jedyne warzywo akceptowane w tym towarzystwie, ale w połączeniu z truskawką nie miał i nie ma sobie równych nawet dziś. Dzisiaj rozszerza się nie tylko asortyment ciast na sezon letni (tarty, minibabeczki, ciasteczka bankietowe na biszkopcie z musem owocowym), ale też liczba smaków, coraz bardziej wyszukanych, egzotycznych. Po tych licznych smakowych eksperymentach jagodzianka ze świeżych jagód w sezonie letnim może być odkrywcza.

Lubię eksperymentować: w smakach i dekoracjach lubię proste eksperymenty, którą potrafią zaskoczyć, jak świeże owoce w karmelowej bańce, zmiksowane truskawki z dodatkiem alkoholu, połączenie owoców z czekoladowym fondue czy malina wypełniona czekoladowym ganaszem. Ten ostatni pomysł pojawił się przy tworzeniu receptury na tartę malinową.


RECEPTURA

Tarta na spodzie orzechowo-miodowym z malinami – każda malina wypełniona czekoladowym ganaszem i delikatnie muśnięta sosem malinowym. Całość lekko oprószona cukrem pudrem, udekorowana pistacjami i dekoracją z czekolady.

Sos malinowy
125 g świeżych malin
20 g  cukru pudru
2 g żelatyny
20 g wody

Maliny z cukrem pudrem zagotować, dodać wcześniej namoczoną żelatynę w wodzie i wymieszać.


Ganasz czekoladowy
100 g śmietany
20 g syropu glukozowego
100 g czekolady deserowej
15 g masła
20 g wódki

Śmietanę z syropem zagotować, połączyć z czekoladą – mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Następnie dodać masło i alkohol.

Biszkopt orzechowo-miodowy
125 g jajka
50 g miodu
125 g cukier kryształ
140 g mączki orzechowej (z orzechów laskowych)
25 g mleka 3,2%
90 g masła
70 g mąki pszennej

Jajka z cukrem ubić na pianę, masło z miodem napowietrzyć, masę jajeczną połączyć z masą maślaną i mlekiem. Na koniec wsypać mączkę orzechową z mąką pszenną i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozsmarować na grubość 2 cm i piec w temp. 160-170oC przez około 20-25 minut.




Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji