...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Sorbet truskawkowy w bezie

autor: Izabela Berendt mistrz cukiernictwa, Cukiernia-Restauracja Angelika, Debrzno. Uczestniczka konkursów: Konkurs Cukierniczy Pola­gra, Poznań 2007 (1. miejsce w kategorii desery), Mistrzostwa Polski Cukierników Expo Sweet 2013 (3. miejsce), eliminacje do World Chocolate Masters 2013 (2. miejsce).

Ulubione owoce latem: wszystkie, najlepiej ekologiczne

W naszych okolicach nie brakuje sadów wiśniowych i jabłkowych, więc latem mamy tych owoców pod dostatkiem. Oprócz wiśni i jabłek nasi klienci lubią tradycyjne wypieki z porzeczkami, malinami, agrestem i rabarbarem, czyli to, kojarzy się z latem w Polsce. W cukierni używamy surowców podstawowych – znaczenie ma dla nas ich jakość i źródło. Nie inaczej jest z owocami. Wybieramy tylko ekologiczne, od sprawdzonych dostawców. Lato to dla nas najlepsza pora, żeby uzupełnić zapasy – świeże owoce mrozimy, robimy też własne przetwory. Dżem agrestowy to nasza specjalność. Sami też, na bieżąco, przygotowujemy pulpy, galaretki owocowe.

Eksperymenty z owocami są dobre na konkursy, natomiast na co dzień w cukierni kieruję się zasadą: im prościej, tym lepiej. Jeden owoc zamiast wielu, jeden smak, ale za to wyrazisty. Przygotowując owoce do musów czy pralin, używam likierów i nalewek. W deserach też jestem wierna tej zasadzie ? najlepsza receptura to najprostsza receptura.

 

RECEPTURA

Bezowa kula

Korpus bezowy
100 g białka
200 g cukru

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć delikatnie formę silikonową w kształcie kuli. Suszyć  w temperaturze 90-100oC przez 4 godziny.

Mus z serkiem mascarpone
125 g serka mascarpone
60 g żółtek
100 g cukru pudru
200 g ubitej śmietanki
10 g namoczonej żelatyny
Likier Baileys

Żółtka ubić z cukrem pudrem, połączyć z serkiem mascarpone i stopniowo dodawać ubitą śmietankę. Gdy masa będzie gładka, połączyć z rozpuszczoną żelatyną i dodać likier do smaku.

Sorbet truskawkowy
1,5 kg truskawek
1 l wody
620 g cukru
125 g stabilizatora fruktoza
100 g pasty truskawkowej
Sok z cytryny

Zmiksować wszystkie składniki i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Sos marakuja
50 g pasty marakuja
Wino białe
Cukier puder

Składniki wymieszać



Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji