...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Tarta owocowa z kremem pâtissière

Sylwia Sztandera – szef kuchni w łódzkiej restauracji „Strefa Smaków”, cukiernik z zamiłowania. Specjalizuje się w kuchni polskiej i francuskiej, startowała w kulinarnym show TOP CHEF (Polsat, 2013)

Ulubione owoce latem: owoce leśne

Owocomania już się zaczęła. Obok szerokiego zastosowania świeżych owoców, które same w sobie są doskonałe, wiele możliwości dają przetwory z nich przygotowane. Ze świeżych owoców robię pulpy, musy owocowe i dżemy, które potem trafiają do deserów. Ciekawym składnikiem i dekoracją w serwowanych deserach są chipsy owocowe, które zawsze warto samemu przygotować. Lubię też owoce zapiekane – dobrze przygotowane zachowują strukturę i pełny smak.

Lubię kwaśne smaki i kwaśne owoce. Latem więcej korzystam z poziomek, jagód, malin, jeżyn, ale lubię też dżem z pomarańczą i imbirem. Truskawkami wyrównuję balans słodko-kwaśny w sałatce na słono (mieszanka różnych rodzajów sałat, miękkiego sera). Świeże owoce lubią świeże zioła bez względu na to, czy mamy do czynienia z deserami, czy potrawami wytrawnymi. Sprawdzone połączenia owocowo-ziołowo to: truskawka ? bazylia i mięta, brzoskwinia z tymiankiem, rozmarynem i przyprawami korzennymi. W deserach nie żałuję również kwiatów ? moim absolutnym number 1 są owoce leśne z syropem lub sokiem fiołkowym, które zawsze można przyozdobić świeżymi płatkami fiołków.

fot. Archiwum Sylwii Sztandery

 

RECEPTURA

Tarta owocowa z kremem pâtissiere na kruchym cieście

 
Krem pâtissiere 
0,5 l mleka
4 żółtek
125 g cukru
75 g mąki pszennej
laska wanilii
 
Mleko z wanilią zagotować. Trzepaczką wymieszać żółtka z cukrem i mąką. Zalać częścią gotującego się mleka i dobrze wymieszać. Wlać do garnka i ciągle mieszać do zagotowania. Przełożyć do miski i ostudzić.

 
Ciasto
300 g mąki pszennej
150 g masła
szczypta soli i cukru
ok. 70 ml zimnej wody (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
 
Suche składniki wymieszać z masłem, a następnie dodać wodę. Wyrobić na jednolitą masę, schłodzić przez około 40 minut i rozwałkować na daną formę. Położyć papier pergamin na ciasto i suchą fasolę (by uniknąć wybrzuszeń). Piec w temperaturze 175oC przez ok. 20 minut, następnie zdjąć pergamin z fasolą i piec kolejne 20 minut. Trzy minuty przed końcem posmarować żółtkiem.
 
Na zimny spód wyłożyć wystudzony krem i ułożyć owoce.

Opcje filtrowania

 
 
 
 

Proszę zaznaczyć maksymalnie 5 pozycji.

 
rozwiń opcje

Polecamy przeczytać

Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

Mistrz Branży

Maszyny i urządzenia do produkcji