...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja MH

Tajniki słodkiej stewii

W związku z coraz większym zainteresowaniem stewią jako alternatywą dla cukru postanowiliśmy sprawdzić, co jest takiego w tej niepozornej roślinie. Jakie są jej właściwości i gdzie do tej pory znalazła zastosowanie? Sprawdziliśmy też, jakie dokładnie związki chemiczne pozyskane ze stewii mogą być przydatne w produkcji żywności

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

To, dzięki czemu stewia zawdzięcza takie zainteresowanie i w czym tkwi  jej największa siła, to tzw. glikozydy diterpenowe (m.in. stewiozydy, rebaudiozydy A) - związki, które są odpowiedzialne za ten naturalny, słodki smak. Związki te są 250-300 razy słodsze od sacharozy! Wykazują stabilność termiczną, są trwałe w szerokim zakresie pH i nie podlegają fermentacji jak  sacharoza. Ponadto najbardziej słodki i najmniej gorzki w posmaku jest rebaudiozyd A.


Słodzi i leczy

Oszacowano, że liście stewii, ekstrakty z nich oraz wyizolowane glikozydy konsumuje na świecie aż 93 mln osób dziennie. Wodny ekstrakt z liści stewii jest wykorzystywany do słodzenia herbaty i innych napojów w Ameryce Południowej i Środkowej, w Japonii, na Tajwanie, w Tajlandii, Chinach, Izraelu, Korei Południowej, a także w niektórych krajach europejskich. W Unii Europejskiej liście stewii można stosować tylko we własnym zakresie.

Roślina ta ma jednak właściwości, które są cenione w medycynie. Liście stewii i ich ekstrakty są w wielu krajach wykorzystywane w leczeniu nadciśnienia, cukrzycy typu 2, otyłości i infekcji. W Brazylii stewia stosowana jest również jako środek moczopędny, przy niewydolności nerek, przy próchnicy, depresji i przemęczeniu.  Obecnie jest wiele badań potwierdzających pozytywny wpływ stewii m.in. na poziom glukozy we krwi czy redukcję nadciśnienia.


Glikozydy stewiolowe dozwolone w UE

W kwietniu ub.r. Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydała pozytywną opinię o stewii i opublikowała zalecenia dotyczące dopuszczalnych dawek jej glikozydów w produktach spożywczych, przeznaczonych dla różnych grup wiekowych. Swoją aprobatę dała również Komisja Europejska, stąd od niedawna w krajach należących do UE można stosować glikozydy stewiolowe jako substancję słodzącą w żywności i napojach. Glikozydy stewiolowe zostały włączone na listę substancji dodatkowych. Ich użycie i zastosowanie określa szczegółowo Rozporządzenie Komisji UE nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.

Według rozporządzenia glikozydy stewiolowe (symbol E-960) można dodawać m. in. do lodów, kakao, czekolad, dżemów, galaretek, marmolad, napojów aromatyzowanych, ale tylko  o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru. Ponadto mogą być wykorzystane do produkcji niektórych zbożowych przetworów śniadaniowych, a także gum do żucia bez cukru i słodzików. 

 

Autor: Aneta Marciniak

Bieżące wydanie czasopisma

Poznaj sezonowe trendy tortowe oraz receptury lodziarskie finalistów Gelato Poland, przekonaj się jak ważne jest śniadanie w piekarni...

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji