Już 27 maja rozpoczną się 16. Targi Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 18. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO, 17. Targi Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 13. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH - potrwają 3 dni.
Imprezom będą towarzyszyć szkolenia i wykłady dla profesjonalistów z branży spożywczej i gastronomicznej oraz konkursy kulinarne i cukiernicze, którym pikanterii doda prowadzący je showman Krzysztof Skiba. Pośród targowych atrakcji: live cooking, carvingowe graffiti, ogniste barmańskie show z udziałem publiczności w wykonaniu mistrzów BarCocktail oraz degustacje produktów rybnych i po raz pierwszy body sushi.
Podczas targów swoją ofertę zaprezentuje blisko 200 wystawców z Polski, Niemiec, Litwy, Danii, Wielkiej Brytanii, Islandii, Włoch i Pakistanu. Oferta skierowana jest przede wszystkim do profesjonalistów.
- Na Targach BALTPIEK swoją ofertę przedstawią producenci maszyn oraz urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego oraz producenci różnego rodzaju dodatków smakowych.
- GASTROEXPO to najnowsze trendy i innowacyjne rozwiązania dla gastronomii, producenci i dystrybutorzy środków higienicznych, opakowań, urządzeń do cięcia i dekoracji, wyposażenia zaplecza kuchennego.
- MLECZNA REWIA to szeroka oferta produktów mleczarskich a także firm oferujących maszyny dla przemysłu mleczarskiego, opakowania, środki i urządzenia do utrzymania czystości.
- POLFISH to prezentacja szerokiej oferty produktów rybnych, maszyn, urządzeń, środków utrzymania czystości, pojazdów dla branży spożywczej m.in. z agregatami chłodniczymi.
W programie m.in.:
Akademia Skutecznej Diety - eksperci odpowiedzą tu na pytania: dlaczego warto jeść chleb, dlaczego ludzie kupują coraz mniej pieczywa, i co powinien zawierać zdrowy chleb. Mowa też będzie o dobrej i złej żywności, najmodniejszych dietach-cud, ryzyku ich stosowania i jedzeniu typu fast-food - czemu ono szkodzi i co powoduje?
Szkolenia ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich – dla młodzieży szkół branżowych i osób związanych z branżą gastronomiczną. Będą to szkolenia z filozofii cateringu, nowoczesnych technik podawania potraw, krojenia warzyw i owoców oraz zasad tworzenia deserów restauracyjnych i pralin. Ich celem jest podnoszenie kwalifikacji i rozwijanie ambicji młodych kucharzy, piekarzy, cukierników, bo jak wiadomo źródłem sukcesu restauracji jest profesjonalnie wyszkolony kucharz - czego dowiedzie Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, mistrz świata BBQ 2006, rekordzista Guinnessa w gotowaniu zupy jarzynowej oraz największej porcji grillowanego suma. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzieli się również Malika Juchnowicz nominowana w kategorii Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault et Millau Polska, finalistka TOP Chef.
Gimnazjalne warsztaty z pomorskimi mistrzami cukiernictwa - dla młodzieży podejmującej decyzje o dalszej drodze edukacji zawodowej skierowane
Konkursy:
IV edycja Konkursu Cukierniczego o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów” - dla uczniów szkół branżowych. Tegorocznym tematem konkursu będzie „Świat Salvadora Dali”. Jury oceniać będzie smak, wygląd i dekoracje wykonanych tortów i deserów.
II Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców „Carvingowe graffiti” - tematem pierwszej konkurencji będzie "70 lat KS Lechia Gdańsk", a drugiej - "PGE Arena Gdańsk” lub “AmberExpo"
III Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej Młodych Kucharzy - tym razem każda drużyna wykona zakąskę z dorsza bałtyckiego i śledzia, danie z polędwicy wołowej i topinambur oraz deser z białej czekolady, papryczki chili, wiśni i melisy.
SZCZEGÓŁOWY HARMOGRAM:
środa 27 maja 2015 │ 10.00-17.00
10.00-15.00
IV edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych, cukierniczych i piekarniczych "Kuźnia Słodkich Talentów" o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, temat: Świat Salvadora Dali – prowadzenie Krzysztof Skiba, org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, stoisko, hala B 1
0.00-17.00
Indywidualne konsultacje z dietetykiem, analiza składu i masy ciała - Akademia Skutecznej Diety – stoisko, hala B
10.30-11.30
Nowoczesne techniki podawania potraw. Filozofia Cateringu.* – szkolenie, chef Wojciech Dembowski, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
10.30-11.30
Zasady tworzenia deserów restauracyjnych i pralin.* - szkolenie, Piotr Chylarecki, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko hala B
10.40-11.00
Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A
11.00-11.30
Ceremonia otwarcia Targów - scena, hala A
11.30-12.00
Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A
12.00-13.00
Profesjonalny wyszkolony kucharz źródłem sukcesu restauracji. Techniki krojenia warzyw i owoców.* – szkolenie, chef Krzysztof Szulborski , Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
12.00-13.00
Media w kuchni – zalety i wady.* – szkolenie, chef Malika Juchnowicz, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
13.00-13.20
Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A
13.30-14.30
Jak tworzyć potrawy i dania Pro Natur w ekskluzywnych lokalach?* – szkolenie, chef Adam Woźniak, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
13.30-14.30
Pierwsza praca. Jak przygotować się na rozmowę z przyszłym pracodawcą.* – szkolenie, chef Krzysztof Szulborski, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, stoisko, hala B
13.30-14.30
Globalne trendy w przetwórstwie mleczarskim. - Tetra Pak sp. z o.o., sala konferencyjna 2, piętro I
15.40-16.00
Pokazy barmańskie – BarCocktail, scena, hala A
16.00-16.20
Ceremonia wręczenia nagród w Konkursie „Kuźnia Słodkich Talentów” – org. Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku – scena, hala A
TARGI: BALTPIEK │GASTROEXPO │MLECZNA REWIA │ POLFISH
AmberExpo | ul. Żaglowa 11, Gdańsk
www.amberexpo.pl
27–28 maja, godz. 10.00-17.00
29 maja, godz. 10.00-16.00
ZWIEDZAJĄCY INDYWIDUALNI:
Bilet normalny 20 zł/1 dzień
Bilet ulgowy - dla uczniów i studentów 15 zł/1 dzień
ZWIEDZAJĄCY BRANŻOWI:
Wstęp bezpłatny po zarejestrowaniu się:
- przed targami on-line: www.gastroexpo.pl, www.baltpiek.pl, www.polfishtargi.pl, www.mlecznarewia.pl
- w trakcie targów recepcja hala A