...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja PS

Reformulacja daje efekty

Producenci margaryn zrzeszeni w IMACE -Europejskim Stowarzyszeniu Producentów Margaryn przeprowadzili skuteczną reformulację swoich produktów.

Instytucje z zakresu żywienia i zdrowia zarówno na poziomie europejskim, jak i światowym wzywają do podjęcia działań na rzecz poprawy jakości zdrowotnej żywności. WHO w Globalnej Strategii w zakresie Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia, Komisja Europejska oraz rządy wielu krajów, w tym także Polski, apelują do producentów żywności o ograniczanie zawartości w produkowanych wyrobach składników takich jak m.in.: nasycone kwasy tłuszczowe czy izomery trans kwasów tłuszczowych.

Producenci margaryn zrzeszeni w IMACE -Europejskim Stowarzyszeniu Producentów Margaryn odpowiadając na te wezwania przeprowadzili skuteczną reformulację swoich produktów.

Przeciętna zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA) w margarynach konsumenckich już od dawna jest na poziomie zgodnym z rekomendacjami i nie przekracza zazwyczaj 1% wszystkich kwasów tłuszczowych.

Natomiast w przypadku margaryn przemysłowych wyniki ostatniego rocznego badania1 wskazują, że:
92,6% margaryn spełnia wymogi Kodeksu Dobrych Praktyk IMACE w sprawie maksymalnego 2% poziomu TFA (na bazie tłuszczu),
średni poziom TFA został zmniejszony z 7,1% w 2004 r. do 1,3% w 2014 r.

Ponadto, redukcja TFA została osiągnięta z uwzględnieniem rekomendacji zachowania zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) na poziomie tak niskim jak to możliwe. Całkowita średnia zawartość TFA i SAFA (na bazie tłuszczu) została nawet zmniejszona z 50,1% w 2004 roku do 46,6% w 2014 r., co stanowiło wyzwanie technologiczne.
Biorąc pod uwagę sukces dobrowolnego Kodeksu Dobrych Praktyk w zakresie TFA, IMACE wspiera dalej branżowe inicjatywy, a producenci margaryn deklarują kontynuowanie prac nad poprawą jakości odżywczej swoich produktów przy zachowaniu ich właściwości funkcjonalnych.

IMACE opowiada się także za wprowadzeniem konieczności znakowania na produktach konsumenckich wszystkich izomerów trans (w tym pochodzenia zwierzęcego/od przeżuwaczy) powyżej poziomu 2% na bazie tłuszczu. Jednocześnie IMACE wnioskuje o zniesienie konieczności informowania o częściowo/całkowicie uwodornionych olejach i tłuszczach, jako że informacja ta jest niezrozumiała dla konsumenta i może wprowadzać w błąd.

Agnieszka Słodowa

1 http://www.imace.org/newsroom/news/2014-survey-shows-less-trans-fatty-and-saturated-fatty-acids-in-b2b­margarine-products.html

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji