27 maja br. polski chocolatier Marcin Paździor podpisał umowę, dzięki której został Ambasadorem belgijskiej marki czekolad Callebaut w Polsce. W ten sposób dołączył do prestiżowego Klubu Ambasadorów grupy Barry Callebaut, który zrzesza ponad 70 mistrzów kucharskich i mistrzów cukiernictwa cieszących się międzynarodowym uznaniem.
Podobne artykuły
Manufaktura Doti oblewa wszystkoSkok na głęboką czekoladę - jak zostać chocolatieremVEGE NOW - nowa tabliczka z Wawelu dla wegan i… nie tylko!Misją Klubu Ambasadorów Barry Callebaut jest przekazywanie innym rzemieślnikom z całego świata wiedzy i technik związanych z czekoladą, by wspierać rozwój nowych produktów, koncepcji, opakowań, receptur i imprez szkoleniowych, spełniających oczekiwania profesjonalistów. Podobnie jak w przypadku wyboru pozostałych ambasadorów, o kandydaturze Marcina Paździora zadecydowały kreatywność, znajomość tematu i bogate doświadczenie mistrza, który w latach 2002-2012 prowadził szkolenia w łódzkiej Akademii Czekolady.
Jako jeden z nielicznych w Polsce jest uznanym chocolatierem – od najmłodszych lat pasjonuje się czekoladą, dziś tworząc wyrafinowane praliny, monumentalne rzeźby z czekolady i opracowując doskonałe receptury czekolad. Jest częstym jurorem w wielu prestiżowych konkursach, w tym międzynarodowego World Chocolate Masters.
Oficjalnie umowa z firmą Barry Callebaut została podpisana na czas nieokreślony. Najbliższe szkolenie z Marcinem Paździorem w roli Ambasadora odbędzie się w połowie lipca. Wszelkie informacje o pozostałych warsztatach, szkoleniach i eventach z jego udziałem będą pojawiać się na stronie internetowej łódzkiej Akademii Czekolady: http://www.chocolate-academy.com/pl/pl/