Kruche ciasto, śliwki węgierki (świeże lub mrożone) oraz pierzynka bezowa posypana kruszonką – oto cały sekret „Kruszonki ze śliwką pod pierzynką”. Z cukierni „Bar Cukierniczy" z Lubartowa smakuje niebiańsko. W kwietniu ciastko zdobyło Złoty Medal w konkursie Najlepszy Produkt Targów Regionalia, w kategorii Skarby Natury.
Podobne artykuły
Zaskakujące eliminacje w Wielkopolsce„Żółty przewodnik” otwiera się na cukiernie, lodziarnie i piekarenkiOstatni weekend wakacji - koniecznie w Jaworze!– Przepis na „Kruszonkę ze śliwką pod pierzynką” przekazywany jest w mojej rodzinie od pokoleń. Odkąd sięgam pamięcią, w moim rodzinnym domu ten wypiek gościł na stole podczas świąt. Sporządzały go moja prababcia oraz mama. Podobne ciasto było wypiekane przez moje sąsiadki i okoliczne gospodynie z Lubartowa i Ostrowa Lubelskiego – wspomina Maria Siej, właścicielka Baru Cukierniczego. Ciasteczko ma wielu sympatyków, a nawet wielbicieli nie tylko w Lubartowie.
Cukiernia w Lubartowie działa od 1980 r. Od kilku lat jej wyroby są promowane wspólnie z Urzędem Marszałkowskim, czego dowodem są liczne dyplomy i podziękowania. – Moje wyroby, w tym Kruszonka pod pierzynką, smakują gościom na kiermaszach czy w konkursach, w których biorę udział. Cieszę się, że jestem zauważona – dodaje Maria Siej.
Tegoroczne zwycięstwo w konkursie Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2015 Pani Maria może dopisać do dotychczasowej listy trofeów: 1. miejsce w konkursie Wojewódzki Lider Smaku (2009 i 2010), Dyplom za „najsmaczniejszy produkt” w Wojewódzkim Finale XI edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (Lublin 2011) oraz Mistrz szarlotki w Wojewódzkim Święcie Sadów (2014).