...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , Redakcja AU

Żywioły oswojone na OFTA 2015 w tortownia.pl

Były wodospady, warzywa z korzeniami, torty w powietrzu i gorące emocje – jednym słowem wszystkie żywioły! II edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych, organizowanego przez tortownia.pl, zachwyciła różnorodnością oraz udowodniła, że styl angielski nadal jest modny i wciąż potrafi zaskakiwać.

Już na kilka dni przed rozpoczęciem Festiwalu przed budynkiem hotelu Arkadia stanęła 3-metrowa makieta tortu, który miał zachęcić do odwiedzenia wystawy konkursowej. Było warto! 51 prac 35 uczestników tegorocznej edycji cieszyło nie tylko zwiedzających, ale też zespół tortownia.pl i  samo jury w składzie: Agnieszka Klimczak (przewodnicząca), Bożena Sikoń, Tadeusz Branecki i Jarmila Buczyńska. Gościem specjalnym była Maja Popielarska – znana dziennikarka i prowadząca programu „Maja w ogrodzie”.


I dzień (30 maja) – Konkurs

Pierwszy dzień Festiwalu był dniem zamkniętym i poświęconym na obrady jury. Zadanie jurorów nie było łatwe, ponieważ tegorocznych prac było znacznie więcej i prezentowały znacznie wyższy poziom, niż w roku poprzednim. Pod uwagę były brane wszelkie kryteria – począwszy od samej koncepcji (spójność i zgodność z tematyką), poprzez jej realizację. Tu jury oceniało staranność wykonania, a także to czy praca jest możliwa i łatwa do serwowania. Niektóre torty zostały zdyskwalifikowane (choć również docenione!), gdyż posiadały elementy niedozwolone do kontaktu z żywnością (jak druty lub prawdziwe kwiaty) – które nie były odpowiednio zabezpieczone. Zgodnie z zasadami Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych, aż do końca obrad jury, autorzy prac nie byli znali jurorom. (Torty, ciasteczka i kompozycje kwiatowe zostały losowo ponumerowane).


Samych tortów weselnych było aż 18! Tu uczestnicy musieli wziąć pod uwagę narzuconą przez organizatorów historię pary młodej, dla której tort był przygotowany, czyli „ jak ogień i woda”. Torty wielokrotnie były dekorowane cukrowymi figurkami nowożeńców oraz kwiatami. Najbardziej oryginalny, spójny i dopracowany okazał się ten przygotowany przez Annę Swół. Całość podtrzymana była na specjalnym mocowaniu w drewnianej ramie. Pod tortem znajdowało się lustro, które odbijało umieszczone na spodzie inicjały państwa młodych. 

I miejsce - Anna Swół.

II miejsce - Agata Brzyzka.

III miejsce - Liliana Szczeparska.

III miejsce - Sylwia Szajter-Ziółek.


Największa różnorodność panowała oczywiście w kategorii tortów dowolnych. Tu prócz tematu żywiołów, autorzy prac mieli kierować się hasłem „niestabilna równowaga”. I tak oto mogliśmy podziwiać wysokie konstrukcje, wśród których uwagę zwracał tort utrzymany w onirycznym klimacie Karoliny Ciesielskiej albo pełny przepychu tort dla dziecka autorstwa Justyny Jakubowskiej.

II miejsce - Karolina Ciesielska.

Karolina Ciesielska - laureatka II miejsca w kategorii tort dowolny wraz z córeczką.

Tort autorstwa Joanny Jakubowskiej.

Najczęściej pojawiającym się żywiołem była woda, ale nie zabrakło też i tak nietypowych „ozdób” jak dżdżownice, ważki i myszy! Wszyscy jednak byli zgodni co do wyboru pierwszego miejsca, czyli niezwykłego tortu Agaty Gutowskiej-Kowalczyk, który zachwycił już samym niestandardowym pomysłem – uformowany był w kształt wielkiego pnia drzewa wokół którego roiło się od innych elementów fauny i flory. Wedle zamysłu autorki miał odwoływać się do niestabilnej równowagi lasów Puszczy Białowieskiej, gdzie stare drewno odgrywa ogromną rolę. Nas jak i gości Festiwalu ogromnie zaskoczyła odwaga zarówno laureatki, jak też pozostałych uczestników, którzy nie bali się przełamywać słodkiego standardu kojarzonego z stylem angielskim.

I miejsce - Agata Gutowska-Kowalczyk.

Agata Gutowska-Kowalczyk zdobyła aż trzy nagrody podczas II edycji OFTA! Po takim sukcesie ma zamiar profesjonalnie zająć się dekorowaniem.


Sporo „ziemi” pojawiło się także w kategorii małych form, gdzie hasłem przyświecającym było nie co innego jak „dary Ziemi”. Królowały warzywa! Często autorzy wkładali pierniczki do efektownych doniczek, ale wygrała praca, w której wyeksponowany był system korzeniowy warzyw i owoców. Laureatka – Monika Zaniuk, przedstawiła pierniczki w postaci starych rycin botanicznych, które jury doceniła za niezwykła staranność wykonania.

I miejsce - Monika Zaniuk.

Monika Zaniuk po raz pierwszy wystawiła swoje prace na konkurs i od razu zdobyła I miejsce!

Ciasteczka zdobione lukrem plastyczny, przedstawiające przyprawy, wywindowały Agatę Kamińską na 2. miejsce w kategorii "małe formy"

Anna Mazurkiewicz "wyhodowała" swoje ciasteczka w ogródku warzywnym. Można rwać i się zajadać bezkarnie - jak zapewnia autorka 3. miejsca w małych formach


Staranność i perfekcję było też widać w każdej pracy w kategorii „Kompozycja z kwiatów cukrowych”. Aż trudno było uwierzyć, że wszystkie elementy kwiatów były wykonane z cukru! Według jury najlepiej do hasła przewodniego, czyli „Słońce i deszcz” nawiązywała tęczowa praca Agnieszki Zając, w której uwagę przyciągał przepiękny słonecznik.

I miejsce - Agnieszka Zając.

II miejsce - Katarzyna Muszyńska.

III miejsce - Agata Gutowska-Kowalczyk.


Po ogłoszaniu wyników wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani niezwykłą nagrodą – uczestnictwem w warsztatach „Biblioteki smaków” prowadzonych przez mistrzynię Bożenę Sikoń. Zadaniem było, min. odgadywanie bez użycia zmysłu wzroku, co znajduje się w przygotowanych próbkach jedzenia. Był też krótki kurs rozpoznawania aromatów zawartych w ziarnie kakaowym.

II dzień (31 maja) – Wystaw konkursowa i pokazy


Atrakcji nie zabrakło również drugiego dnia, który zgromadził w pracowni tortownia.pl całe tłumy! Rodzinną atmosferę zapewniły specjalne zajęcia dla dzieci.

Drugiego dnia goście Festiwalu mogli sami spróbować zdobienia ciasteczek.

Tymczasem dorośli mieli okazję wziąć udział w wykładach i pokazach zarówno dotyczących samego dekorowania jak też prowadzenia działalności. Agnieszka Klimczak – właścicielka tortownia.pl opowiedziała o tym jak zarabiać na swojej pasji. Jest to kwestia dotycząca więlu uczestników, którzy są pasjonatami. Profesjonalna działalność wiążę się też z umiejętnym pokazaniem swoich prac. O tej sztuce opowiedziała z kolei Dominika Piwowar, która od wielu lat zajmuje się fotografią kulinarną.

Bez względu na to jak piękny jest tort, trzeba umieć go odpowiednio pokazać na fotografii - podkreślała prowadząca wykład.


Słodkości to nie tylko cukier i wspaniały wygląd, lecz także smak! O tym przekonywała oczywiście Bożena Sikoń podczas pokazu, pt. „ Nowoczesna kuchnia deserowa”, a Tadeusz Branecki – specjalista od figurek cukrowych zaprezentował jak wyczarować animowane zwierzątka na tort.

Tadeusz Braniecki pokazał jak modelować cukrowe figurki tak, by można było na ich twarzach rozpoznać emocje i... wiek!

Dzięki bogatemu programowi każdy z uczestników wyszedł z Festiwalu z czymś cennym – wiedzą i doświadczeniem. Dla wielu udział w samym wydarzeniu i pokazanie po raz pierwszy swego talentu szerszej publiczności oraz specjalistom to czynnik, który staje się motorem do dalszego rozwoju i inwestowania w swoją pasję. Gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy dalszych sukcesów na słodkiej drodze!


Laureaci II Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych 2015

Kategoria „Tort weselny”
I miejsce: Anna Swół (As w kuchni Anna Swół)

II miejsce: Agata Brzyzka

III miejsce: Liliana Szczeparska ex aeuo Sylwia Szajter Ziółek (Słodkie Marzenia)
wyróżnienie: Katarzyna Gębicka

Kategoria „Tort w stylu dowolnym”
I miejsce: Agata Gutowska-Kowalczyk
II miejsce: Karolina Ciesielska (Lukrowe Fantazje S.C.) 
III miejsce: Katarzyna Gębicka

Kategoria „Kompozycja z kwiatów cukrowych”
I miejsce: Agnieszka Zając
II miejsce: Katarzyna Muszyńska (Katarzyna Muszyńska Cake Designer) 
III miejsce: Agata Gutowska-Kowalczyk

Kategoria „Małe formy”
I miejsce: Monika Zaniuk
II miejsce:Agata Kamińska
III miejsce: Anna Mazurkiewicz
wyróżnienia: Jolanta Augustyn (Tortowe Atelier Doradztwo Kulinarne Jolanta Augustyn), Agata Gutowska-Kowalczyk

 

 

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji