...

Szanowny Użytkowniku

25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Poniżej znajdują się informacje dotyczące przetwarzania danych osobowych w Portalu MistrzBranzy.pl

  1. Administratorem Danych jest „Grupa 69” s.c. z siedzibą w Katowicach, ul. Klimczoka 9, 40-857 Katowice
  2. W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Administratorem pod adresem e-mail: dane@mistrzbranzy.pl
  3. Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
  4. Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
  5. Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
  6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
  7. Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
  8. Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
  9. Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  10. Administrator informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.

Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności.

dodano , CSB-System Polska Sp. z o.o., materiał promocyjny

Nowoczesne metody kompletacji przy wsparciu CSB-System

Historia przedsiębiorstwa HUG AG rozpoczęła się w roku 1877 w małej piekarni w Lucernie (Szwaj­caria).

Pod koniec dnia mistrz piekarski Joseph Hug-Meyer pokroił niesprzedany chleb na krom­ki i zapiekł w piekarniku. Tak w ciągu jednej nocy narodziły się szwajcarskie suchary i położono kamień węgielny dla rodzinnego biznesu, obecnie prowadzonego przez czwarte pokolenie piekarzy, Andreasa Huga i Wernera Huga. 380 pracowników zatrudnionych w zakładach Malters, Willisau i Trimbach wypracowuje ok. 92 mln euro obrotów rocznie. Wraz z przejęciem firmy Wernli w 2008 roku asortyment został uzupełniony o wyroby czekoladowe. System CSB obsługuje całość procesów w tych przedsiębiorstwach.

W dwóch zakładach: Malters i Trim­bach produkuje się ok. 800 artyku­łów albo „na magazyn”, albo „pod zlecenia”. W przypadku obydwu wariantów HUG wykorzystuje moduł planowania pro­dukcji Systemu CSB. – Bardzo dobrze od­wzorowaliśmy w Systemie oba nasze zakłady produkcyjne w strukturze jednego podmiotu gospodarczego. Moduł planowania produkcji to doskonałe narzędzie, pozwalające nam zop­tymalizować zastosowanie surowców, maszyn, personelu i rzeczywiście efektywnie produko­wać – mówi Andreas Reuter, odpowiedzialny za obszar ERP.

Dobrze zaplanowane
W przejrzystej matrycy planowania oprogra­mowanie dostarcza od razu komplet informacji o ilości, jaka powinna być wyprodukowana, o obłożeniu maszyn, a także o dostępności potrzebnego surowca. Po zakończeniu plano­wania dane i wyniki planowania są przesyłane bezpośrednio do wybranych wydziałów. In­formacje dotyczące zamówionych ilości i ter­minów dostaw, obłożenia maszyn, zapotrze­bowania na surowce i personel pracowniczy są do dyspozycji w systemie, a tym samym zostają uwzględniane we wszystkich innych obszarach planowania.

W dniu produkcji surowce są wyksięgowy­wane (na podstawie list zapotrzebowania) z magazynu i „wędrują” do działu produkcji. Gotowe produkty są bezpośrednio pakowane i ustawiane na palety. Każda paleta otrzy­muje etykietę z kodem EAN128 i jest księ­gowana wraz z danymi pochodzenia do ma­gazynu wyrobów gotowych, gdzie odbywa się kompletacja. Jednocześnie System CSB na bazie założonych receptur automatycznie wyksięgowuje zużyty surowiec według wsa­dów. – W ten sposób mamy zawsze aktualną informację o zapasie surowcowym w maga­zynie i możemy analizować zużycie stanów magazynowych – wyjaśnia Reuter.

Planowanie produkcji

Mobilna kompletacja

Magazyn wyrobów gotowych

 

Mobilna kompletacja
W magazynie kompletacji, który dysponuje 3000 miejsc paletowych, kompletacja odby­wa się zarówno według zlecenia, jak i we­dług artykułów. W tym obszarze firma HUG stawia całkowicie na mobilne narzędzia reje­stracji danych, które za pomocą rozwiązania CSB, M-ERP®, bezpośrednio komunikują się z oprogramowaniem ERP. Sześciu pracowni­ków działu kompletacji otrzymuje swoje zle­cenia na urządzeniu mobilnym i opracowuje – pozycja po pozycji – w ten sposób, że ska­nują kod EAN 128 palety i zatwierdzają proces kompletacji na urządzeniu. Oprogramowanie przejmuje jednocześnie wszystkie księgowa­nia stanów magazynowych.

To nowoczesne opracowywanie informacji jest bardziej efektywne niż – przykładowo – na formularzach papierowych. Dodatkowo nie ma już zmiany nośnika między urządzenia­mi mobilnej rejestracji danych (MRD) a Sys­temem CSB. Dzięki zarządzaniu miejscami magazynowymi bezpośrednio w CSB można optymalizować kolejność opracowywania zle­ceń i czynności magazyniera.

Podczas kompletacji palety drukowany jest dowód dostawy, a paleta otrzymuje etykie­tę wraz z EAN, datą przydatności, numerem SSCC. – W ten sposób wszystkie informacje ze zlecenia są zintegrowane. SSCC pozwa­la nam zagwarantować bezbłędną kontrolę pochodzenia produktu, co buduje zaufanie naszych klientów – mówi Reuter.

Adam Steć, CSB-System

Bieżące wydanie czasopisma

Dlaczego i jak warto fotografować jedzenie? Czy istnieje idealny roślinny zamiennik jaja kurzego? Jaka kawa sprzedaje się najlepiej w cukierni?

  • Wykup prenumeratę
  • Wspieraj twórczość

  • Zobacz więcej
    Bieżący numer

    Polecamy przeczytać

    Aktualny numer Mistrza Branży, zobacz online lub pobierz PDF >>

    Mistrz Branży

    Maszyny i urządzenia do produkcji