"Polskie desery - tym razem jabłka i sery" - pod takim hasłem została ogłoszona kolejna edycja Mistrzostw w Przygotowaniu Deseru na Expo Sweet 2016. Kto może wziąć w nich udział oraz jakie są kryteria oceny - przeczytajcie już teraz! I zostańcie nowymi mistrzami!
W dniach 21-24 lutego 2016 podczas największych targów branży cukierniczej w Polsce Expo Sweet, kolejny raz poznamy nowe trendy, a także nowe twarzy tych, którzy za nimi mistrzowsko podążają. Jak co roku jury wyłoni mistrzów poszczególnych kategorii. Już teraz swój udział można zgłaszać do Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru.
Podobnie jak w poprzedniej edycji, do rywalizacji zaproszeni są wyłącznie pracownicy lokali gastronomicznych (nie wykluczających tych z wykształceniem cukierniczym): barów, hoteli, restauracji oraz kawiarni. Uczestnicy będą startować w dwu osobowych zespołach. Na przygotowanie popisowego deseru będą mieć dwie godziny.
Również tak samo jak w tamtym roku, tematem przewodnim jest jabłko. Z tą różnicą, że tym razem towarzyszyć mu będą sery. Wybór takich produktów ma stanowić promocję polskich produktów, w tym cennego dobra narodowego jakim są sery regionalne. Taki temat zapewne wyzwoli pokłady kreatywności, a w efekmcie powstaną innowacyjne desery. Jury pod ocenę będzie również brało takie jak:
- estetyka
- organizacja oraz czystość pracy
- nawiązanie do tematu
- dekoracja
- kompozycja smakowa.
Ostatni element oceny, czyli smak jest też zarazem tym najwyżej punktowanym. My już z apetytem czekamy na kolejną edycję targów, a naszych Czytelników zachęcamy do spróbowania swoich sił w konkursie!
Szczegółowy regulamin oraz formularz zgłoszeniowy do pobrania na stronie organizatora targów Expo Sweet - > KLIK!